Bloeiende kamerplanten

Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit tropische of subtropische landen en daar moet rekening mee gehouden worden. Oerwoudplanten zoals varens verdragen geen felle zon, cactussen daarentegen staan graag in de zon, hoe warmer hoe beter.

De meeste bloeiende kamerplanten houden van een lichte plaats met het liefst de ochtendzon. Naast watergeven, hebben ze in de bloeiperiode ook kamerplantenvoeding nodig en sommige planten zoals de cyclaam, kaapsviooltje, hortensia's en primula's zijn gek op een voetbad. Zorg dat het gietwater altijd lauw is en trakteer de planten eens in de week op een sproeibeurt uit de plantenspuit of zet ze tijdens een lichte regenbui lekker buiten.

Na de bloei het watergeven terugbrengen op 1 maal in de week, plantenvoeding is nu taboe. In het voorjaar kan de plant verpot worden, gebruik goede potgrond. Lees zorgvuldig de verzorgingstips die vaak bij de plant wordt meegeleverd.

A selection of Bloeiende kamerplanten

 • Azalea

  Azalea

  De Azalea is een van onze populairste bloeiende kamerplanten en het paradepaardje van de Vlaamse sierteelt. Voor elke smaak, voor elk interieur kan je een passende kamerazalea vinden. De azalea geeft tot 6 weken uitbundig bloemenplezier. Zet hem in een mooie, eigentijdse pot en je zult zien dat je kamerplant er extra grandeur door krijgt. Om veel plezier te hebben van uw azalea, kunt u volgende tips handhaven: 
  • Licht: Zorg voor voldoende licht, maar geen directe zon. Bij indirect lichtbloeien de bloemen langer en verdampt het water niet te snel. 
  • Houd de potkluit vochtig, maar vermijd stilstaand water in het schaaltje of de cachepot. 
  • Hoe frisser de standplaats, hoe langer de bloei (ca. 6 weken). 
  • Geef de azalea af en toe een oppepkuur door de potkluit onder te dompelen in een emmer water tot alle lucht uit de kluit verdwenen is. Laat hem daarna goed uitlekken.
  • Temperatuur: Een azalea is op zijn best bij kamertemperatuur (15 - 22°C). Op een te warme plaats geraakt de azalea snel uitgebloeid. 's Nachts mach een azalea koeler staan. 

 • Kalanchoë

  Kalanchoë

  Kalanchoë is een korte-dag-plant, dit houdt in dat hij in de natuur gaat bloeien zodra er minder dan 12 uur licht is. Dan gaat jouw plant nieuwe bloemen aanleggen. Dit is een langdurig proces. Je kan jouw Kalanchoë prima binnen achter het raam zetten in de felle zon. Door het vele licht zullen de sprankelende kleuren nóg intensiever worden. Maar zet er een paar in een gave schaal en zet deze op tafel buiten, of leg een heel perk aan, je zal zeker niet worden teleurgesteld. De harde intensieve kleuren, de super goede houdbaarheid en het doorbloeien, dat deze plant gemakkelijk doet, zorgen voor een zeer dankbare plant! Verwijder de uitgebloeide bloemetjes, voor een goede doorbloei!

 • Saint-Paulia Ionantha

  Deze bloem wordt ook wel het Kaapsviooltje genoemd. Zet Saint Paulia nooit in de volle zon, en giet langs boven in de pot zonder bladeren of bloemen nat te maken. Laat geen water in de onderschotel of cachepot staan. Bemest wekelijks bij.

 • Medinilla

  • Licht: Veel licht, geen directe zon.
  • Water: Matig water geven met wat orchideeënmest. Nooit nat!
  • Lucht: Vermijd droge lucht, benevel af en toe.
  • Bloeitijd: 3 tot 4 maand.