Bloembollen

Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbollen en zomerbollen. Dit heeft invloed op de plantperiode. Voorjaarsbloeiende bollen zijn winterhard en zomerbollen zijn dit niet. De voorjaarsbollen worden geplant in oktober/november en de zomerbollen in april/mei, na de vorstperiode.

Bloembollen voelen zich overal thuis en zijn tevreden met elke plekje in de tuin of in een bak. Een van de bekendste voorjaarsbollen zijn Narcissen. Deze vermeerderen zichzelf en kunnen in de grond blijven, zodat ze volgend jaar weer een in grotere getalen terug kunnen komen. Tulpen en hyacinten zijn maar eenjarig. Wel zijn er zogenaamde verwilderingspakketten, dat zijn botanische soorten die zichzelf vermeerderen zoals blauwe druifjes, narcissen tête-a-tête en minitulpjes.De zomerbollen, anemonen, dahlia's, gladiolen zijn ook éénjarig, de bollen kunnen droog bewaard worden voor het volgende seizoen. Om zomerbollen te planten, zoek je best een mooi zonnig plekje in de tuin. Zomerbollen worden tweemaal zo diep als de bol hoog is geplant. De Abessijnse gladiool bijvoorbeeld moet dus ongeveer 10 centimeter diep de grond is. Je kunt de bollen 10 centimeter uit elkaar planten. Wanneer je als de kans op nachtvorst is verdwenen (eind april/mei) de bloembollen plant, hoef je alleen maar te wachten tot het zomer wordt! Eenmaal het plezier van zomerbollen ontdekt? Combineer dan de Abessijnse gladiool eens met andere betoverende zomerbollen als de dieppaarse dahlia ‘Arabian Night’ of de rode dahlia ‘Ellen Houston’.

Aan u de keuze! U kunt voorjaarsbollen in het najaar kopen en ze zelf planten, zodat u in de vroege lente kunt genieten van de uitgekomen Narcissen en blauwe druifjes. Het is ook mogelijk om in het vroege voorjaar naar het tuincentrum te komen waar wij al bollen op pot verkopen. 

Een aantal bloembollen zijn uitermate geschikt om te planten in bloembakken en bloempotten. Wij stellen voor om nu Hyacinten, Anemonen, Botanische tulpen en narcissen in potten te planten.