Kruiden

Een aantal kruiden overleven onze zachte winters zoals Bieslook en Munt. Anderde kruiden moeten elk voorjaar gezaaid worden. Op onze kruidenafdeling staan ook alle kruiden kant en klaar in pot. Wij bieden onder meer volgende kruiden: 

  • BEKENDE WINTERHARDE KRUIDEN
    Salie, Thijm, Pimpernel, Marjolein, Selder, Rozemarijn, Hyssop, Bonekruid.
  • FIJNE KLASSIEKE KRUIDEN
    Kervel, Basilicum, Estragon, Peterselie, Bieslook, Verse tijm.
  • DRIEKLEURIG VIOOLTJE
    CULINAIR: In aperitief, als thee en versiering in likeur. Wordt veel gebruikt als aroma in drankjes of als versiering op de borden. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Thee bij acné, eczeem, huiduitslag, voedselvergiftiging. Heeft een zeer reinigende werking en is vooral heel belangrijk bij allerlei huidproblemen en allergieën. 
  • KARMAZIJNROODBES
    CULINAIR: Wordt gebruikt in likeuren. 
    VOLKSGENEESKUNDE: De wortel helpt bij onsteking van de keel. Het blad helpt bij schimmelinfecties. Het likeur verbetert het immuunsysteem. 
  • KARDEMON (Gele wortel, Kerrie)
    CULINAIR: Kerrie is een gemengde specerij van Indische herkomst. Volgens ingewikkelde recepten wordt het poeder samengesteld uit bladeren, stengels, wortels en zaden van allerlei kruiden waaronder kardemom. Deze geeft het mengsel tevens zijn gele kleur. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Kerrie zou de spijsvertering bevorderen. 
  • VERBASCUM (Koningskaars) 
    CULINAIR: Bloempjes als versiering. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Gebruiken bij hardnekkige hoest en kou.
  • LYCHIS CHALCEO ONICE (Brandende liefde) 
    CULINAIR: De rode bloemen worden gebruikt als versiering. 
  • COCHLEARIA ARMORACIA (Mierikswortel)
    CULINAIR: Geraspt heeft het een bittere, mosterdachtige smaak. Lekker bij vis, oesters, gerookte zalm, in sausjes en vinaigrettes. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Warme geraspte wortel is goed tegen zwellingen. Verder goed tegen scheurbuik, koortswerend. Rijk aan vitamine C.
  • TROPAEOLUM MAJUS (Oost-Indische kers) 
    VOLKSGENEESKUNDE: Bevat veel vitamine C en bevordert de eetlust. Het sap van de kers kalmeert de hoest. Bevordert de doorbloeding en de menstruatie. 
  • RUTA GRAVEOLENS (Wijnruit)
    Wijnruit in uw kruidentuin houdt de konijnen weg. 
    CULINAIR: Alleen in speciale likeuren. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Kalmerend, bedarend bij huidaandoeningen. 
  • PIMPINELLA ANISUM (Anijs)
    CULINAIR: Anijszaden worden gebruikt in brood, gebak, in drank (punch en anijsmelk), groenten zoals rode kool en wortelen.
    VOLKSGENEESKUNDE: De zaadjes in blokjes tegen hoestbuien, verkoudheid en astma net als anijsolie. Anijsthee helpt bij maag- en darmkrampen. 
  • MENTHA GRACILIS VARIEGATA (Palingkruid)
    CULINAIR: In paling in 't groen, heeft een gemberachtige smaak, dus ook in gebak en confituur. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Goed voor spijsvertering, helpt bij misselijkheid en verbetert de concentratie.
  • CHELIDONUM MAJUS (Stinkende gauwe) 
    CULINAIR: Geen echt keukenkruid. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij darmopstoppingen, jicht en leverkwaaltjes.
  • THYMUS CITRIODORUS (Citroentijm) 
    CULINAIR: Vooral bij vis of overal waar citroen goed bij is. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij darm- en maagstoornissen. 
  • ARTEMSIA ABSINTHIUM (Absintalsem)
    CULINAIR: Alsem heeft een neutraliserende werking in zware gerechten bij sausen, soep en vette vis om beter te verteren. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Maagklachten, darmstoornissen, galaandoeningen, verstoppingen en buikloop. Opgelet geen overdaad!
  • CITROENGERANIUM
    CULINAIR: De bloemen zijn eetbaar en dienen als versiering. De blaadjes als thee. Goed bij vis en fruitbereiding. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Houdt de muggen weg.
  • HEEMST
    CULINAIR: De bloemen zijn eetbaar. De bladen en bloemen dienen als versiering. De bloemen in thee. De stok als bindmiddel bij verschillende gerechten. 

Producten van Kruiden

  • Tijm (Thymus)

    Tijm (Thymus)

    Tijm kan als een borduurplant worden gebruikt op een goed gedraineerde grond. 
    CULINAIR: Tijm wordt als toekruid gebruikt bij mosselen, vlees, vis, gevogelte, soep, marinade en ragout.
    VOLKSGENEESKUNDE: Gebruik een aftreksel van tijm bij gebrek aan eetlust, bij keelpijn, hoest en om groep of om verkoudheid te voorkomen. 

  • Stevia (Honingkruid, Suikerplantje)

    Stevia (Honingkruid, Suikerplantje)

    Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) is een groene, kruidachtige plant die  oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt. De plant groeit in het wild als een kleine struik en ze maakt deel uit van de familie van de asters. Stevia is een van nature zoete plant, die geen calorieën of koolhydraten bevat. De uitzonderlijke zoetkracht van de stevia-plant is te danken aan bestanddelen (steviolglycosiden) die  in de bladeren aanwezig zijn, zoals stevioside en rebaudioside A (Reb A). Reb A is het puurste en zoetste extract van de plant met een zoetkracht die 200 tot 300 keer groter is dan die van suiker. Reb A bevat van nature geen calorieën. Dus Stevia is een natuurlijk alternatief voor suiker (zonder calorieën) dat u kan gebruiken in dranken, zuivelproducten, desserts en fruitsalades in het kader van een evenwichtige voeding.

  • Daslook (Alium Ursinum)

    Daslook (Alium Ursinum)

    CULINAIR: Bloemen en bol eetbaar. Wordt gebruikt in salades en olieën. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij reuma, astma en hoge bloeddruk.  

  • Bieslook (Alium Schoenoprasum)

    Bieslook (Alium Schoenoprasum)

    CULINAIR: De bloemen kunnen dienst doen als versiering in soep, sausjes, vinaigrette, olie, azijn. De bloemen zijn eetbaar en smaken uiachtig. 

  • Engelwortel (Angelica Archangelica)

    Engelwortel (Angelica Archangelica)

    CULINAIR: De bladen als groente, de stengels als geconfijt bij desserts. Ook in confituren, bijvoorbeeld samen met rabarber. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Uitstekend middel tegen darmontstekingen of ter stimulering van de gal.

  • Kardoen (Cynara Cardunculus)

    Kardoen (Cynara Cardunculus)

    CULINAIR: Gebruiken zoals bleekselderij. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Kardoen bevat ezer veel kalk en vitamine B. 

  • Bosaardbei (Fragaria)

    Bosaardbei (Fragaria)

    CULINAIR: Voor likeur, confituur, azijn en als versiering in thee. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Waardevol bij bloedarmoede, diabetes, jicht. Van het blad maakt men een kalmerende thee. Bevat ijzer en kalium.

  • Pepermunt (Mentha Piperita)

    Pepermunt (Mentha Piperita)

    CULINAIR: Bezorgt heel wat gerechten een frisse smaak, zoals schapenvlees, fruitsalades en sausen. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Bevorderdt de eetlust en goede nachtrust. In het badwater is het jeukwerend. 

  • Bazielkruid (Ocimum Basilicum)

    Bazielkruid (Ocimum Basilicum)

    CULINAIR: Koningskruid. Onmisbaar in alle tomatengerechten. Te gebruiken bij alle Zuiderse gerechten zoals in pasta en pesto. De blaadjes op het laatst aan het gerecht toevoegen. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Basilicum wekt de eetlust op en doet koorts dalen.