Siertuinklussen voor april

Siertuinklussen voor april

Deze maand gaat het tuinseizoen pas goed van start. De vaste planten maken zich klaar om het over te nemen van de lentebloeiende bollen. Het gras gaat groeien, de vogels maken nesten en bijen en andere insecten brengen leven in de brouwerij. Werk aan de winkel!

 • Het gras mag je nu weer wekelijks maaien. Houd voor siergazon een hoogte van 2 cm aan, voor speelgazon mag dat een centimeter meer zijn.
 • April is de ideale maand voor het (ver)planten en delen van vaste planten.
 • Met wieden ben je waarschijnlijk al halfweg vorige maand begonnen, maar vanaf nu moet het heel geregeld gebeuren. Steekt onkruid de kop op, trek het dan onmiddellijk uit, zodat het zich niet te stevig vast kan zetten.
 • Verwijder, als dat nog niet is gebeurd, de groene aanslag van tuinmeubels en verharding.
 • Snoei Forsythia, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en andere heesters die al gebloeid hebben.
 • Vanaf midden april kun je taxus-, liguster-, laurierhagen al een eerste keer snoeien.
 • Bind de nieuwe scheuten van klimplanten geregeld aan. Doe dat ook bij liaan- en klimrozen en leid de takken daarbij zo horizontaal mogelijk. Dat bevordert de vorming van bloemen.
 • Verwijder de verwelkte bloemen van narcissen, druifhyacinten, hyacinten en andere lentebloeiende bolgewassen voor ze zaad kunnen vormen. Daarvan zouden ze alleen maar uitgeput raken. Laat het blad staan. Daaruit halen de bollen hun voedselreserve voor volgend jaar. Vind je dat maar een slordig gezicht? Leg het blad dan in een knoop of maak er een vlecht van.
 • Plant de bollen/knollen van dahlia’s, gladiolen, bloemriet (Canna) en andere zomerbloeiende bolgewassen in pot of volle grond.
 • Begin stilaan met het aanplanten van nieuwe water- en oeverplanten in de vijver.
 • Maak naar het einde van de maand toe de lege bloembakken en potten schoon zodat ze helemaal klaar zijn voor nieuwe plantjes. Terracotta potten schrob je met een harde borstel en water met azijn (gelijke delen) schoon; voor kunststof potten gebruik je een schoonmaakdoek en een sopje van allesreiniger.
 • Zaai eenjarigen voor in potjesen zaaibakjes of, voor sommige soorten zoals reukerwtjes of zonnebloemen, meteen ter plekke.
 • Zet nu al plantensteunen bij planten die de volgende weken en maanden hoog opgroeien. Kies steunen waar de planten doorheen kunnen groeien of die je met schakelstukken groter kunt maken. In het tuincentrum vind je de geschikte oplossing voor elke situatie.
 • Bemest heesters en vaste planten, het liefst met langzaam werkende, organische mest.
 • Controleer de border op ongewenste zaailingen en planten die tijdens de winter de geest hebben gegeven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Geef onkruid geen kans

Voorkomen is beter dan genezen; dat geldt zeker voor onkruid. En het goede nieuws is dat doeltreffende preventie niet eens zo moeilijk is. Een naakte bodem is om onkruid vragen. Het onkruidzaad vindt er alles wat het nodig heeft om te ontkiemen, namelijk licht en een zee van plaats. Door licht en ruimte te beperken, blijf je het onkruid dan ook een stap voor. Houd de bodem dus altijd bedekt.

Lees meer...
Bollen, knollen, wortelstokken: nu planten, straks een tuin vol bloemen

Nog voor de laatste lentebollen het voor dit jaar weer voor bekeken houden, is het tijd om de zomerbollen in de grond te stoppen. Zo valt de bloei in je tuin nauwelijks stil en is kleur gegarandeerd tot bij het begin van de herfst.

Lees meer...
Moestuinieren in april

In april is het ook in de moestuin alle hens aan dek. Je kunt veel zaaien, eventueel binnen voorgekweekte plantjes uitplanten, jonge kruiden- en groenteplanten kiezen en kopen…

Lees meer...
Oplossingen voor een buxusmotplaag

Buxus wordt momenteel geplaagd door de buxusmot-rups: een groen-zwart rupsjes van een Aziatische vlindersoort vreten op een week tijd grote stukken buxus kaal. Deze rupsjes overwinteren in hun cocon en als het warmer wordt komen ze als jonge rupsjes de buxus kaalvreten. Enkele weken later (half april) verpoppen ze en vindt men witte spinseldraden in de buxus tussen de kaalgevreten takjes. Eind april zal de vlinder te zien zijn en een maand later legt die opnieuw eitjes aan de onderkant van gezonde buxusblaadjes. Een paar weken later herbegint de cyclus met rupsjes die de buxus kaalvreten: tot driemaal per jaar. Groendekor biedt meerdere oplossingen ...

Lees meer...