Oplossingen voor een buxusmotplaag

Oplossingen voor een buxusmotplaag

Buxus wordt momenteel geplaagd door de buxusmot-rups: groen-zwarte rupsjes van een Aziatische vlindersoort vreten op een week tijd grote stukken buxus kaal. Deze rupsjes zullen na enkele weken een cocon vormen en nog een paar weken later komt hieruit een nachtvlinder: de buxusmot. Het is een mooie witte vlinder met een donkerbeige rand. Deze vlinder kan na een week al eitjes leggen: deze zijn klein, oranje en worden in groepjes gelegd aan de onderkant van enkele buxusblaadjes van frisgroene buxusplanten die de vlinder op zijn weg tegenkomt. Waarschijnlijk zullen in de nazomer uit deze eitjes opnieuw rupsjes komen (half september/eind september) en de groene buxusblaadjes opnieuw opvreten. Deze rupsen zullen als kleine rups overwinteren, samen met de niet uitgekomen eitjes. Na de winter start de nieuwe generatie vlinders/rupsen van de buxusmot. Enkel bij een zeer strenge winter zullen de eitjes en de popjes in de cocons het niet overleven. 

GROENDEKOR BIEDT MEERDERE OPLOSSINGEN EN ENKELE TIPS:

Controleer uw buxus regelmatig en kijk of u geen kleine groenzwarte rupsjes ziet. U moet veel minder middelen inzetten om gezonde buxus te houden als u snel ingrijpt. 

•. U kan bestrijden met biopesticiden zoals Conserve en Biopyretrex. U moet de rupsen goed raken, dus gebruik voldoende oplossing om een goed resultaat te bekomen na 1 sproeibeurt. Als u na controle na enkele dagen nog rupsen waarneemt sproei dan nogmaals, als er geen rupsen meer waargenomen worden is een tweede sproeibeurt zinloos. 

• Lokaal kan u ook snel de rupsen die uw buxus kaalvreten bestrijden met contact- en systemische insecticides: For Insect - Multisect, Decis,10 ME…

Biologische producten van ECOSTYLE: nematoden tegen de buxusmot en feromonen om de mannelijke buxusmot te vangen en de populatie te verminderen.  

Biologische bestrijding van buxusmot van DCM: met de vallen en kleefplaten en feromonen.

Waarschuw je buren/buurt, ook zij moeten dit bestrijden, zo kunnen we de verspreiding van de buxusmot tegengaan en maakt het de kans op de terugkeer van de buxusmot kleiner. 

• Sterk je buxussen aan door hen te bemesten

Snoei de buxus na een aantasting van de buxusmot 5 à 10cm in. 

Controleer regelmatig!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (Deel 2)

Waar en hoe plant je voorjaarsbollen nu eigenlijk? Deel 2 van het vorige nieuwsbericht.

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Lees meer...
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Lees meer...
15x mooie herfstbloeiers

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Je kunt deze lang en rijk bloeiende planten elke zomer volop en voor een zacht prijsje in ons tuincentrum kopen, zoals lobelia’s, petunia’s, mini-petunia’s (Calibrachoa), madeliefjes (Bellis), surfinia’s en bacopa’s. Vervang deze nu langzaamaan door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zult hebben.

Lees meer...