Oplossingen voor een buxusmotplaag

Oplossingen voor een buxusmotplaag

Buxus wordt momenteel geplaagd door de buxusmot-rups: groen-zwarte rupsjes van een Aziatische vlindersoort vreten op een week tijd grote stukken buxus kaal. Deze rupsjes zullen na enkele weken een cocon vormen en nog een paar weken later komt hieruit een nachtvlinder: de buxusmot. Het is een mooie witte vlinder met een donkerbeige rand. Deze vlinder kan na een week al eitjes leggen: deze zijn klein, oranje en worden in groepjes gelegd aan de onderkant van enkele buxusblaadjes van frisgroene buxusplanten die de vlinder op zijn weg tegenkomt. Waarschijnlijk zullen in de nazomer uit deze eitjes opnieuw rupsjes komen (half september/eind september) en de groene buxusblaadjes opnieuw opvreten. Deze rupsen zullen als kleine rups overwinteren, samen met de niet uitgekomen eitjes. Na de winter start de nieuwe generatie vlinders/rupsen van de buxusmot. Enkel bij een zeer strenge winter zullen de eitjes en de popjes in de cocons het niet overleven. 

GROENDEKOR BIEDT MEERDERE OPLOSSINGEN EN ENKELE TIPS:

Controleer uw buxus regelmatig en kijk of u geen kleine groenzwarte rupsjes ziet. U moet veel minder middelen inzetten om gezonde buxus te houden als u snel ingrijpt. 

•. U kan bestrijden met biopesticiden zoals Conserve en Biopyretrex. U moet de rupsen goed raken, dus gebruik voldoende oplossing om een goed resultaat te bekomen na 1 sproeibeurt. Als u na controle na enkele dagen nog rupsen waarneemt sproei dan nogmaals, als er geen rupsen meer waargenomen worden is een tweede sproeibeurt zinloos. 

• Lokaal kan u ook snel de rupsen die uw buxus kaalvreten bestrijden met contact- en systemische insecticides: For Insect - Multisect, Decis,10 ME…

Biologische producten van ECOSTYLE: nematoden tegen de buxusmot en feromonen om de mannelijke buxusmot te vangen en de populatie te verminderen.  

Biologische bestrijding van buxusmot van DCM: met de vallen en kleefplaten en feromonen.

Waarschuw je buren/buurt, ook zij moeten dit bestrijden, zo kunnen we de verspreiding van de buxusmot tegengaan en maakt het de kans op de terugkeer van de buxusmot kleiner. 

• Sterk je buxussen aan door hen te bemesten

Snoei de buxus na een aantasting van de buxusmot 5 à 10cm in. 

Controleer regelmatig!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

Lees meer...