Composteren moeilijk? Nee hoor!

Composteren moeilijk? Nee hoor!

Compost doet wonderen voor uw tuin, en het kost u niet eens veel moeite om zelf compost te maken. De lente is de ideale periode om met een composthoop, -bak of –vat te starten.

Waarom zou u composteren?

Het is niet ver zoeken naar redenen om te composteren. Eerst en vooral raakt u er heel wat huis-, tuin- en keukenafval mee kwijt. Verder verbetert goed verteerde compost de bodemstructuur van uw tuin, en daar hebben alle planten baat bij. Tot slot betekent compost ook wat extra voeding voor uw planten.

Hoop, bak of vat?

Die keuze wordt eigenlijk vooral bepaald door de grootte van uw tuin.  In een tuin van minder dan 200 m2 of in een iets grotere tuin waar u groenafval al op een andere manier gebruikt (als mulchlaag bijvoorbeeld), hebt u aan een compostvat genoeg. In een grote tuin met veel bomen, struiken, een moestuin en een groot gazon, kiest u voor een composthoop. Kiest u, in een middelgrote tuin voor een compostbak, dan doet u er goed aan meteen drie bakken te zetten, om het omzetten te vergemakkelijken.

Beginnen maar!

De plaats van het compostvat is belangrijk: verstop het niet in een donker hoekje van de tuin, maar geef het een zonnige plek. Met zijn donkere kleur absorbeert het vat de zonnestralen, zodat het materiaal binnenin opwarmt en sneller wordt afgebroken.

Maak de grond op de uitgekozen plek goed los en leg er dan enkele stoeptegels op. Plaats daarop het compostvat.

Bedek om te beginnen de bodemplaat met droog (bruin) materiaal: snoeihout, dorre bladeren, kleine takjes… Vul het vat daarna dagelijks bij met niet te grote hoeveelheden keuken- en tuinafval. Het allerbelangrijkste daarbij is om een goed evenwicht te bewaren tussen bruin (droog) en groen (vochtig) materiaal.

Belucht het compostvat minstens een keer per week met de beluchtingsstok. Steek die stok op verschillende plaatsen in de compost, draai ‘m een kwartslag en trek ‘m er vervolgens weer uit.  Zo wordt alles goed gemengd en  behoudt de compost de nodige luchtigheid.

En dan oogsten

Als alles goed gaat, hebben de micro-organismen en wormen na enkele maanden hun werk gedaan, en is het verteringsproces voltooid, ten minste toch voor het oudste materiaal.  U kunt de compost dan oogsten. Dat doet u langs het luikje onderaan het vat, of u neemt de volledige mantel weg. U zal zien dat bovenaan nog niet alles volledig is verteerd: gebruik dat materiaal om opnieuw te beginnen op de bodemplaat van het vat.  Goed verteerde compost is donker en kruimelig.

Dit mag niet op de composthoop

Dierlijke producten zoals beenderen, haar, pluimen, mosselschelpen, kattenbakvulling • gekookt of bereid voedsel • luiers • timmerhout, houtkrullen • kurk • menselijke en dierlijke uitwerpselen • stof uit de stofzuigerzak • kunststof isolatiemateriaal

Dit mag wel op de composthoop

Bladeren • snoeihout • fruitresten en –schillen • gazonmaaisel • hooi en stro • keukenpapier • onkruid • papier en karton • potgrond en turf • uitwerpselen van planteneters en vogels

Geurhinder?

Het compostvat (bak of hoop) stinkt. Waarschijnlijk zit er te weinig droog materiaal in; dat brengt structuur in de compost en houdt het geheel luchtig. Te veel groen materiaal doet de boel dichtslibben. Voeg extra bruin materiaal toe en belucht.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker, gezond en ze zijn ook nog eens leuk om te zien, in je (moes)tuin of op je balkon. Als je onderstaande tips opvolgt, en het weer een beetje meewerkt, heb je straks een rijke oogst van die mooie en smaakvolle rode (of gele, of zelfs blauwe) vruchten.

Lees meer...
Tuintips juni

Juni is een prachtige tuinmaand. De rozen bloeien volop, net zoals heel veel andere planten. Neem vooral de tijd ervan te genieten, maar denk ook deze zomerse tuinklusjes...

Lees meer...
Oost, West, welke plant best?

Aan balkonplanten, meestal eenjarige, is er zo’n enorme keuze dat je vaak door de bloemen de plant niet meer ziet. Maar niet elke plant, hoe mooi u ‘m ook vindt, is geschikt voor elk balkon. De locatie van het balkon, meer bepaald de oriëntatie ten opzichte van de zon, is bij uw keuze doorslaggevend.

Lees meer...
Stoere planten voor vaderdag

Bij je vader kun je natuurlijk niet aankomen met een snoezig bloeiertje in een fragiel potje. Voor je vader kies je voor het echte werk. Grote stoere planten, om samen voetbal mee te kijken. Smaakmakers voor bij de barbeque. Of groen gebladerde vrienden die eindeloos luisteren als het over auto’s gaat. We zetten er enkele op een rij. 

Lees meer...