Oost, West, welke plant best?

Oost, West, welke plant best?

Aan balkonplanten, meestal eenjarige, is er zo’n enorme keuze dat je vaak door de bloemen de plant niet meer ziet. Maar niet elke plant, hoe mooi u ‘m ook vindt, is geschikt voor elk balkon. De locatie van het balkon, meer bepaald de oriëntatie ten opzichte van de zon, is bij uw keuze doorslaggevend.

Balkon op het noorden

Een balkon op het noorden ligt de hele dag in de schaduw. Dat betekent niet dat u er geen groene buitenkamer van kunt maken, wel dat u de plantenkeuze moet aanpassen aan de omstandigheden. Beplant potten en bakken hier liever met vaste schaduwplanten zoals hosta, schoenlappersplant (Bergenia), elfenbloem (Epimedium), sommige soorten ooievaarsbek (Geranium), varens, mansoor (Asarum), zegge (Carex), zenegroen (Ajuga reptans)… De hortensia is een prachtig alternatief als u graag wat meer kleur op uw balkon brengt; een klimhortensia kun je langs trellis tegen de muur of in de bloembak leiden. Bij de eenjarige planten verdragen het vlijtig Liesje (Impatiens), lobelia, knolbegonia, Bacopa en fuchsia ook wel wat schaduw.

Balkon op het westen

Voor mens en plant de ideale situatie: zon van in de namiddag tot ze ondergaat, maar geen verschroeiende middagzon. Een balkon op het westen heeft vaak wel meer last van de wind en de regen. Kies daarom voor stevige, robuuste en eerder laagblijvende plantensoorten die tegen een (wind)stootje kunnen. Zet ze in ruime, brede potten die niet snel omwaaien. Denk aan buxus, kuiflelie (Eucomis), lobelia, fuchsia, vlijtig Liesje, begonia, tabaksplant (Nicotiana), lage dahlia’s, tandzaad (Bidens ferufolia), ijzerhard (Verbena)… Soorten of cultivars met kleine, enkele bloemen zijn minder gevoelig voor regen. Met een rietscherm of canvasdoek dat u aan de balkonreling bevestigt, geeft u uw planten en uzelf wat beschutting.

Balkon op het oosten

Hier is het genieten van de ochtendzon, en dat is voor heel wat planten meer dan genoeg. Zonaanbidders zoals Pelargonium, ijzerkruid (Verbena), Afrikaantje, lobelia, Bacopa, petunia, Felicia, huzarenknoop (Sanvitalia),… voelen zich hier, net zoals nog heel wat andere eenjarige zomerbloeiers, goed.

Balkon op het zuiden

Dit lijkt misschien de gedroomde situatie voor het kiezen van planten, maar vergeet niet dat de zon er moordend kan zijn. Mediterrane (kuip)planten zoals oleander, vijg, bougainvillea, Lantana, engelentrompet, vetplantjes zoals sedum, Echevaria en Sempervivum en cactussen voelen zich hier in hun nopjes. Net als de zonaanbidders onder de eenjarige trouwens: Pelargonium, petunia, huzarenknoop, Bacopa, Felicia, Nemesia, tandzaad (Bidens ferufolia), Diascia, Anagallis monellii… Zet wel een grote gieter klaar, want planten in pot drogen op een zuidbalkon heel snel uit.  Op een warme hoogzomerdag is tweemaal gieten per dag geen overbodige luxe. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker, gezond en ze zijn ook nog eens leuk om te zien, in je (moes)tuin of op je balkon. Als je onderstaande tips opvolgt, en het weer een beetje meewerkt, heb je straks een rijke oogst van die mooie en smaakvolle rode (of gele, of zelfs blauwe) vruchten.

Lees meer...
Tuintips juni

Juni is een prachtige tuinmaand. De rozen bloeien volop, net zoals heel veel andere planten. Neem vooral de tijd ervan te genieten, maar denk ook deze zomerse tuinklusjes...

Lees meer...
Stoere planten voor vaderdag

Bij je vader kun je natuurlijk niet aankomen met een snoezig bloeiertje in een fragiel potje. Voor je vader kies je voor het echte werk. Grote stoere planten, om samen voetbal mee te kijken. Smaakmakers voor bij de barbeque. Of groen gebladerde vrienden die eindeloos luisteren als het over auto’s gaat. We zetten er enkele op een rij. 

Lees meer...
Terrasjesweer

De zomer komt met rasse schreden dichterbij. Is uw terras klaar voor dat heerlijke seizoen van lang buiten zitten, buiten eten en buiten wonen?

Lees meer...