Oost, West, welke plant best?

Oost, West, welke plant best?

Aan balkonplanten, meestal eenjarige, is er zo’n enorme keuze dat je vaak door de bloemen de plant niet meer ziet. Maar niet elke plant, hoe mooi u ‘m ook vindt, is geschikt voor elk balkon. De locatie van het balkon, meer bepaald de oriëntatie ten opzichte van de zon, is bij uw keuze doorslaggevend.

Balkon op het noorden

Een balkon op het noorden ligt de hele dag in de schaduw. Dat betekent niet dat u er geen groene buitenkamer van kunt maken, wel dat u de plantenkeuze moet aanpassen aan de omstandigheden. Beplant potten en bakken hier liever met vaste schaduwplanten zoals hosta, schoenlappersplant (Bergenia), elfenbloem (Epimedium), sommige soorten ooievaarsbek (Geranium), varens, mansoor (Asarum), zegge (Carex), zenegroen (Ajuga reptans)… De hortensia is een prachtig alternatief als u graag wat meer kleur op uw balkon brengt; een klimhortensia kun je langs trellis tegen de muur of in de bloembak leiden. Bij de eenjarige planten verdragen het vlijtig Liesje (Impatiens), lobelia, knolbegonia, Bacopa en fuchsia ook wel wat schaduw.

Balkon op het westen

Voor mens en plant de ideale situatie: zon van in de namiddag tot ze ondergaat, maar geen verschroeiende middagzon. Een balkon op het westen heeft vaak wel meer last van de wind en de regen. Kies daarom voor stevige, robuuste en eerder laagblijvende plantensoorten die tegen een (wind)stootje kunnen. Zet ze in ruime, brede potten die niet snel omwaaien. Denk aan buxus, kuiflelie (Eucomis), lobelia, fuchsia, vlijtig Liesje, begonia, tabaksplant (Nicotiana), lage dahlia’s, tandzaad (Bidens ferufolia), ijzerhard (Verbena)… Soorten of cultivars met kleine, enkele bloemen zijn minder gevoelig voor regen. Met een rietscherm of canvasdoek dat u aan de balkonreling bevestigt, geeft u uw planten en uzelf wat beschutting.

Balkon op het oosten

Hier is het genieten van de ochtendzon, en dat is voor heel wat planten meer dan genoeg. Zonaanbidders zoals Pelargonium, ijzerkruid (Verbena), Afrikaantje, lobelia, Bacopa, petunia, Felicia, huzarenknoop (Sanvitalia),… voelen zich hier, net zoals nog heel wat andere eenjarige zomerbloeiers, goed.

Balkon op het zuiden

Dit lijkt misschien de gedroomde situatie voor het kiezen van planten, maar vergeet niet dat de zon er moordend kan zijn. Mediterrane (kuip)planten zoals oleander, vijg, bougainvillea, Lantana, engelentrompet, vetplantjes zoals sedum, Echevaria en Sempervivum en cactussen voelen zich hier in hun nopjes. Net als de zonaanbidders onder de eenjarige trouwens: Pelargonium, petunia, huzarenknoop, Bacopa, Felicia, Nemesia, tandzaad (Bidens ferufolia), Diascia, Anagallis monellii… Zet wel een grote gieter klaar, want planten in pot drogen op een zuidbalkon heel snel uit.  Op een warme hoogzomerdag is tweemaal gieten per dag geen overbodige luxe. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

Lees meer...