De beste geveltuinplanten #1

De beste geveltuinplanten #1

Niet alle bezoekers van ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw beschikken over een grote tuin. Ook stadsbewoners – of misschien wel juist stadsbewoners – willen graag een stukje groen, of dat nu op het balkon of dak is. Veel gemeenten stimuleren tegenwoordig de aanleg van geveltuinen, om een buurt groener en dus aantrekkelijker te maken, de sociale cohesie te vergroten (je maakt al snel een praatje met buren en voorbijgangers als je met je plantjes bij de stoep in de weer bent) en overtollig regenwater op te vangen, wat overstromingen tegengaat. Nadeel van geveltuinen is dat ze meestal erg droog zijn, want balkons en daklijsten voorkomen dat regenwater bij de planten terechtkomt. Gelukkig zijn er genoeg planten die gedijen in deze omstandigheden. Doe je voordeel met deze lijst, ook als je in je tuin een stuk met droge grond hebt. Ze zijn ook ideaal als je iedere zomer voor langere tijd met vakantie gaat!

11x struiken en planten voor je geveltuin

Deze struiken en planten zijn geschikt voor een schaduwrijke, droge geveltuin en voor een schaduwrijke, droge plek in de tuin:

 • Buxus
 • Eikvaren (Polypodium)
 • Elfenbloem (Epimedium)
 • Geranium macrorrhizum
 • Klimop (Hedera)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • Schuimbloem (Tiarella)
 • Sneeuwbes (Symphoricarpos)
 • Steenbeekvaren (Asplenium)
 • Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)
 • Zegge (Carex)

In een volgend nieuwsbericht besteden we aandacht aan planten, struiken en grassen die geschikt zijn voor een zonnige, droge (gevel)tuin – en dus ook perfect zijn voor tuiniers die van een lange zomervakantie in het buitenland houden.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

Lees meer...
Maak een pluktuin of bloemenborder!

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Lees meer...
Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zoveel mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en ontspannen te genieten van de bloemen, bijen, vlinders en van de vogels die een slokje komen nemen uit de drinkschaal of er enthousiast spetterend in badderen. Steek af en toe de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de tuin nog zo lang mogelijk mooi en fleurig blijft.

Lees meer...
Zomerse moestuinklussen

Het is zomer en je kunt nu heerlijk lang lekker buiten zijn. Tussen het luieren in de tuin of op het balkon door kun je een paar klusjes doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van een rijke oogst van eigen bodem. Of je nu een heuse moestuin of een eetbare tuin, border of bak met groenten, kruiden of fruit hebt.

Lees meer...