De beste geveltuinplanten #1

De beste geveltuinplanten #1

Niet alle bezoekers van ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw beschikken over een grote tuin. Ook stadsbewoners – of misschien wel juist stadsbewoners – willen graag een stukje groen, of dat nu op het balkon of dak is. Veel gemeenten stimuleren tegenwoordig de aanleg van geveltuinen, om een buurt groener en dus aantrekkelijker te maken, de sociale cohesie te vergroten (je maakt al snel een praatje met buren en voorbijgangers als je met je plantjes bij de stoep in de weer bent) en overtollig regenwater op te vangen, wat overstromingen tegengaat. Nadeel van geveltuinen is dat ze meestal erg droog zijn, want balkons en daklijsten voorkomen dat regenwater bij de planten terechtkomt. Gelukkig zijn er genoeg planten die gedijen in deze omstandigheden. Doe je voordeel met deze lijst, ook als je in je tuin een stuk met droge grond hebt. Ze zijn ook ideaal als je iedere zomer voor langere tijd met vakantie gaat!

11x struiken en planten voor je geveltuin

Deze struiken en planten zijn geschikt voor een schaduwrijke, droge geveltuin en voor een schaduwrijke, droge plek in de tuin:

 • Buxus
 • Eikvaren (Polypodium)
 • Elfenbloem (Epimedium)
 • Geranium macrorrhizum
 • Klimop (Hedera)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • Schuimbloem (Tiarella)
 • Sneeuwbes (Symphoricarpos)
 • Steenbeekvaren (Asplenium)
 • Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus)
 • Zegge (Carex)

In een volgend nieuwsbericht besteden we aandacht aan planten, struiken en grassen die geschikt zijn voor een zonnige, droge (gevel)tuin – en dus ook perfect zijn voor tuiniers die van een lange zomervakantie in het buitenland houden.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (Deel 2)

Waar en hoe plant je voorjaarsbollen nu eigenlijk? Deel 2 van het vorige nieuwsbericht.

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Lees meer...
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Lees meer...
15x mooie herfstbloeiers

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Je kunt deze lang en rijk bloeiende planten elke zomer volop en voor een zacht prijsje in ons tuincentrum kopen, zoals lobelia’s, petunia’s, mini-petunia’s (Calibrachoa), madeliefjes (Bellis), surfinia’s en bacopa’s. Vervang deze nu langzaamaan door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zult hebben.

Lees meer...