Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

De meeste mensen weten wel dat je er in de zomer op moet letten het opblaasbare kinderzwembadje niet te lang op dezelfde plaats op de grasmat te laten staan, anders zit je straks met een lelijke bruine plek. Maar hoe zit het nu met het maaisel? Kun je dat het best laten liggen of beter opvangen of wegharken?

Goed en regelmatig maaien

Door het gras regelmatig te maaien behoud je een mooi gesloten, strakke grasmat en verhinder je de groei van onkruid en mos. Maaien doe je van medio maart tot eind oktober, maar beter niet bij extreem warm, zonnig weer, want dan verbrandt het gras. Het is het best om het gazon ongeveer een keer in de week te maaien. Stel je grasmaaier af op 3 tot 4,5 cm maaihoogte. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn, want botte messen trekken het gras stuk.  

Mulchen of composteren?

Kort grasmaaisel kun je best verspreid over het gazon laten liggen, want het fungeert als voedende mulchlaag. Doe dit alleen als het gras tijdens het maaien droog is. Het is geen goed idee nat gras en grote grashopen of -proppen te laten liggen; die kunnen gaan rotten. Er zijn tegenwoordig speciale grasmaaiers in de handel met een mulchfunctie. Het afgemaaide gras wordt dan door een soort hakselaar zeer fijn gemaakt en vervolgens gelijkmatig over het gazon verspreid. De voordelen van mulchen zijn dat je tijdens iedere maaibeurt het gazon op een natuurlijke manier bemest en dat je het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren, wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Nat en lang gras gooi je, inclusief afgevallen bladeren en takken, het best op de composthoop.

Vakantietip

Ga je deze zomer voor langere tijd op vakantie? Maai het gazon dan vlak voor vertrek en laat het korte, droge maaisel liggen. Verwijder elk onkruidsprietje dat je ziet. Vraag buren, vrienden of familie bij aanhoudende droogte een keer per week ’s avonds de sproeier een uurtje aan te zetten, of kijk in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw naar een automatisch watergeefsysteem met pop-up sproeiers.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

Lees meer...