Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

De meeste mensen weten wel dat je er in de zomer op moet letten het opblaasbare kinderzwembadje niet te lang op dezelfde plaats op de grasmat te laten staan, anders zit je straks met een lelijke bruine plek. Maar hoe zit het nu met het maaisel? Kun je dat het best laten liggen of beter opvangen of wegharken?

Goed en regelmatig maaien

Door het gras regelmatig te maaien behoud je een mooi gesloten, strakke grasmat en verhinder je de groei van onkruid en mos. Maaien doe je van medio maart tot eind oktober, maar beter niet bij extreem warm, zonnig weer, want dan verbrandt het gras. Het is het best om het gazon ongeveer een keer in de week te maaien. Stel je grasmaaier af op 3 tot 4,5 cm maaihoogte. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn, want botte messen trekken het gras stuk.  

Mulchen of composteren?

Kort grasmaaisel kun je best verspreid over het gazon laten liggen, want het fungeert als voedende mulchlaag. Doe dit alleen als het gras tijdens het maaien droog is. Het is geen goed idee nat gras en grote grashopen of -proppen te laten liggen; die kunnen gaan rotten. Er zijn tegenwoordig speciale grasmaaiers in de handel met een mulchfunctie. Het afgemaaide gras wordt dan door een soort hakselaar zeer fijn gemaakt en vervolgens gelijkmatig over het gazon verspreid. De voordelen van mulchen zijn dat je tijdens iedere maaibeurt het gazon op een natuurlijke manier bemest en dat je het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren, wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Nat en lang gras gooi je, inclusief afgevallen bladeren en takken, het best op de composthoop.

Vakantietip

Ga je deze zomer voor langere tijd op vakantie? Maai het gazon dan vlak voor vertrek en laat het korte, droge maaisel liggen. Verwijder elk onkruidsprietje dat je ziet. Vraag buren, vrienden of familie bij aanhoudende droogte een keer per week ’s avonds de sproeier een uurtje aan te zetten, of kijk in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw naar een automatisch watergeefsysteem met pop-up sproeiers.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

Lees meer...
Maak een pluktuin of bloemenborder!

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Lees meer...
Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zoveel mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en ontspannen te genieten van de bloemen, bijen, vlinders en van de vogels die een slokje komen nemen uit de drinkschaal of er enthousiast spetterend in badderen. Steek af en toe de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de tuin nog zo lang mogelijk mooi en fleurig blijft.

Lees meer...
Zomerse moestuinklussen

Het is zomer en je kunt nu heerlijk lang lekker buiten zijn. Tussen het luieren in de tuin of op het balkon door kun je een paar klusjes doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van een rijke oogst van eigen bodem. Of je nu een heuse moestuin of een eetbare tuin, border of bak met groenten, kruiden of fruit hebt.

Lees meer...