Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

De meeste mensen weten wel dat je er in de zomer op moet letten het opblaasbare kinderzwembadje niet te lang op dezelfde plaats op de grasmat te laten staan, anders zit je straks met een lelijke bruine plek. Maar hoe zit het nu met het maaisel? Kun je dat het best laten liggen of beter opvangen of wegharken?

Goed en regelmatig maaien

Door het gras regelmatig te maaien behoud je een mooi gesloten, strakke grasmat en verhinder je de groei van onkruid en mos. Maaien doe je van medio maart tot eind oktober, maar beter niet bij extreem warm, zonnig weer, want dan verbrandt het gras. Het is het best om het gazon ongeveer een keer in de week te maaien. Stel je grasmaaier af op 3 tot 4,5 cm maaihoogte. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn, want botte messen trekken het gras stuk.  

Mulchen of composteren?

Kort grasmaaisel kun je best verspreid over het gazon laten liggen, want het fungeert als voedende mulchlaag. Doe dit alleen als het gras tijdens het maaien droog is. Het is geen goed idee nat gras en grote grashopen of -proppen te laten liggen; die kunnen gaan rotten. Er zijn tegenwoordig speciale grasmaaiers in de handel met een mulchfunctie. Het afgemaaide gras wordt dan door een soort hakselaar zeer fijn gemaakt en vervolgens gelijkmatig over het gazon verspreid. De voordelen van mulchen zijn dat je tijdens iedere maaibeurt het gazon op een natuurlijke manier bemest en dat je het afgemaaide gras niet hoeft af te voeren, wat vooral bij grote gazons veel werk scheelt. Nat en lang gras gooi je, inclusief afgevallen bladeren en takken, het best op de composthoop.

Vakantietip

Ga je deze zomer voor langere tijd op vakantie? Maai het gazon dan vlak voor vertrek en laat het korte, droge maaisel liggen. Verwijder elk onkruidsprietje dat je ziet. Vraag buren, vrienden of familie bij aanhoudende droogte een keer per week ’s avonds de sproeier een uurtje aan te zetten, of kijk in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw naar een automatisch watergeefsysteem met pop-up sproeiers.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (Deel 2)

Waar en hoe plant je voorjaarsbollen nu eigenlijk? Deel 2 van het vorige nieuwsbericht.

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Lees meer...
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Lees meer...
15x mooie herfstbloeiers

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Je kunt deze lang en rijk bloeiende planten elke zomer volop en voor een zacht prijsje in ons tuincentrum kopen, zoals lobelia’s, petunia’s, mini-petunia’s (Calibrachoa), madeliefjes (Bellis), surfinia’s en bacopa’s. Vervang deze nu langzaamaan door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zult hebben.

Lees meer...