Tuintips juli

Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zoveel mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en ontspannen te genieten van de bloemen, bijen, vlinders en van de vogels die een slokje komen nemen uit de drinkschaal of er enthousiast spetterend in badderen. Steek af en toe de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de tuin nog zo lang mogelijk mooi en fleurig blijft.

Tuinklussen in juli

 • Geef borders en het gazon liever om de paar dagen veel water dan elke dag een beetje. Potten, kuipen en hangmanden hebben bij zonnig en warm weer elke dag wel een slokje water nodig. Geef bij voorkeur ’s ochtends vroeg of in de avonduren water, want midden op de dag verdampt het snel.
 • Zet voor de tuinoppas die water komt geven als u op vakantie bent alle bloempotten en -bakken bij elkaar, om het werk te vergemakkelijken.
 • Bemest de borders, potplanten, moestuin en het gazon regelmatig. Geef gladiolen en dahlia’s bloembollenmest en de rozen speciale rozenmest.
 • Maai het gazon niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Strooi het maaisel, als het niet te lang en droog is, uit over het gras of in de borders. Dit houdt de grond langer vochtig, belemmert de groei van onkruid en voedt de grond wanneer het vergaat. Staat er een kinderbadje op het gazon? Verplaats dit om de paar dagen om bruine plekken in het gras te voorkomen.
 • Knip of nijp uitgebloeide bloemen weg bij doorbloeiende (pot)planten, zoals rozen, dahlia’s en potgeraniums (Pelargoniums), zodat deze langer doorbloeien.
 • Snoei lange ranken van de blauweregen (Wisteria) weg als deze is uitgebloeid.
 • Knip blad weg boven de jonge trossen van de druif.
 • Zaai tweejarigen, zoals judaspenning, vingerhoedskruid en stokroos.
 • Verzamel zaad van uitgebloeide planten en eenjarigen.
 • Vanaf half juli kun je stekken nemen van struiken als hortensia, laurierkers (Prunus laurocerasus), kardinaalsmuts (Euonymus), broodboom (Aucuba) en Skimmia.
 • Plant eens wat bollen van de herfststijloos (Colchium) voor extra kleur in het najaar.
 • Ga luizen te lijf met een harde waterstraal of verwijder ze met de hand(schoen).
 • Leg een steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers, andere koudbloedige dieren en ook vlinders kunnen zich daarop opwarmen. Vul de vijver regelmatig bij, verwijder wier en algen en dun waterlelies uit als de bladeren niet meer plat op het water kunnen liggen. Houd eenderde van het wateroppervlak vrij van planten.
 • Vul het water in de vogeldrinkschaal regelmatig bij.
 • Blijf onkruid wieden.

En geniet van de zomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september! (Deel 2)

Waar en hoe plant je voorjaarsbollen nu eigenlijk? Deel 2 van het vorige nieuwsbericht.

Lees meer...
Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Lees meer...
Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Lees meer...
15x mooie herfstbloeiers

Het seizoen van ‘perkgoed’, ofwel niet winterharde, eenjarige en doorgaans kleine (pot)planten, loopt ten einde. Je kunt deze lang en rijk bloeiende planten elke zomer volop en voor een zacht prijsje in ons tuincentrum kopen, zoals lobelia’s, petunia’s, mini-petunia’s (Calibrachoa), madeliefjes (Bellis), surfinia’s en bacopa’s. Vervang deze nu langzaamaan door fleurige herfst- en winterbloeiers en wintergroen, waar je nog lange tijd plezier van zult hebben.

Lees meer...