Maak een pluktuin of bloemenborder!

Maak een pluktuin of bloemenborder!

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Een goed begin voor je pluktuin of -border

De meeste vaste planten en eenjarigen die lang en rijk bloeien staan het liefst op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je met je eigen pluktuin of -border begint. Zorg ervoor dat de grond onkruid vrij is en zorg voor goede, verse tuingrond of spit een laag compost door de grond. Wat voedselrijke droge koemestkorrels over de grond strooien en die er licht in schoffelen is ook een optie. Geef je zaailingen of jonge planten zeker in het begin voldoende water. Het is nu te laat in het seizoen om eenjarigen te zaaien, maar je kunt deze maand nog wel tweejarigen als vingerhoedskruid en judaspenning zaaien. Of kijk in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw bij de bloeiende eenjarigen, zoals de heerlijk geurende siererwt (Lathyrus).

Top 10 Bloemen uit eigen tuin

Of je nu van wilde, bonte boeketten houdt of van gestileerde bossen bloemen met veel groen, deze vaste planten en eenjarigen leveren je voldoende kleur voor een mooie bos uit eigen tuin.

 1. Zonnebloem
 2. Siererwt (Lathyrus)
 3. Goudsbloem (Calendula officinalis)
 4. Dahlia
 5. Roos
 6. Cosmea
 7. Margriet
 8. Lupine
 9. Zonnehoed (Echinacea)
 10. Duizendblad (Achillea)

Tips voor boeketten uit eigen tuin

 • Pluk vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is en gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
 • Kies bloemen die net geopend zijn. Lange aren, zoals die van vingerhoedskruid en ridderspoor, pluk je wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de steel open is.
 • Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen en zet de bloemen direct in water. Neem bijvoorbeeld een emmer met water mee als je bloemen gaat plukken.
 • Vind je het zonde om de bloemen uit je tuin te plukken? Bedenk dan dat sommige planten, zoals de geurende siererwt, juist langer en rijker bloeien als je er regelmatig van ‘oogst’.
 • Plant komend najaar ook voorjaarsbollen waarvan je de bloemen in een vaas kunt zetten, zoals tulpen en narcissen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...