Vakantietips voor de tuin

Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

10 tuintips om te doen vóór je op vakantie gaat, zodat je tuin er bij thuiskomst nog florissant bij staat:

  1. Verwijder elk sprietje onkruid dat je ziet.
  2. Knip alle (bijna) uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals dahlia’s en Pelargoniums (potgeraniums).
  3. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze hun energie in het vormen van zaad stoppen.
  4. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten als geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en soms ook weer bloemen) gaan vormen.
  5. Maai het gazon vlak voor vertrek. Doe dit op een droge dag en laat het maaisel verspreid over het gazon liggen, zodat de grond vocht beter vasthoudt.
  6. Bind hoge (klim)planten goed op, zodat ze bij een onweersbui of storm niet afbreken.
  7. Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.
  8. Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafeltjes staan, maar zet ze op de grond, liefst op een plek in halfschaduw. Zorg ook dat er een waterschotel onder alle potten staat en geef ze vlak voor vertrek allemaal flink wat water.  
  9. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen, nadat je ze eerst flink wat water hebt gegeven.
  10. Installeer een watergeefsysteem of vraag een goede buur af en toe water te geven of het gazon en de border te sproeien. Zet voor de tuinoppas de automatische sproeier alvast op de juiste plek en alle pot- en kuipplanten en hangmanden bij elkaar, om de klus te vergemakkelijken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...