Groen boeket uit eigen tuin

Groen boeket uit eigen tuin

Eerder schreven we op deze site over snijbloemen uit eigen tuin en het maken van een pluktuin of speciaal bloemenbed. Maar een boeket is natuurlijk niet compleet zonder groen blad, frivole siergrassprieten of bessentakken. Pak een schaar en ga je tuin in of kijk eens in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw naar planten, siergrassen en struiken die mooi groen voor in een vaas – en uiteraard ook in de tuin – bieden.

10x mooi groen voor in een vaas

  1. Alchemilla mollis (vrouwenmantel): laag blijvende vaste plant met fris lichtgroen, zacht blad en kleine gele bloempjes.
  2. Amelanchier (krentenboompje): een meerstammige sierheester die in april-mei wit bloeit en daarna zwartblauwe besjes vormt. Krijgt een prachtige oranjerode herfstkleur.
  3. Arum italicum (Italiaanse aronskelk): een lage vaste plant met groen of gemarmerd blad die in mei-juni witgroene bloemen krijgt en in het najaar oranje bessenkolven draagt.
  4. Bupleurum (goudscherm): een schermbloemige die op Euphorbia (wolksmelk) lijkt. De geelgroene bloempjes zijn ook aantrekkelijk voor insecten.
  5. Cornus alba (bonte kornoelje): een struik die in mei-juni witte tuilvormige bloemen krijgt en witbont blad heeft. In de winter kleuren de kale takken koraalrood.
  6. Eleagnus ebbingei (olijfwilg): een bladhoudende struik met grijzig blad, witte bloemen in de herfst en daarna rode bessen.
  7. Eucalyptus: dit boompje heeft kleine grijze blaadjes die heerlijk geuren.
  8. Hedera: klimop is er in veel soorten en maten, met groot en klein blad, glanzend groen of bont, in struik- en in klimvorm.
  9. Humulus lupulus (hop): een flinke klimmer met hopbellen in de zomer en rood blad in de herfst.
  10. Pennisetum (lampenpoetsersgras): een siergras dat tot 1 meter hoog wordt en van augustus tot oktober groene tot dieppaarse aren draagt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...