Bloembollen

Tuincentrum Groendekor nabij Brussel

Ben je op zoek naar bloembollen voor in het voor- of najaar? Dan ben je bij Groendekor aan het juiste adres! We beschikken tijdens de seizoenen voor de voor- en najaarsbloembollen over een ruim en kleurrijk sortiment. 

Breng je tuin helemaal tot leven! 

Een bloembol is eigenlijk een zeer bijzondere plant, in die ene bol zit een complete plant. Het is een ondergrondse voorraadschuur en bloemfabriek tegelijkertijd. In de bloembol is alles aanwezig om de plant op het juiste moment uit te laten komen. Het heeft tevens een goede verpakking en is bestand tegen slechte weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Het is duidelijk te zien, dat een bloembol een complete plant is, wanneer je hem doormidden snijd. In het hart van de bloembol zit de bloem centraal, net als een baby in de buik van zijn moeder. Deze kiem heeft reeds het uiterlijk van een bloem wanneer hij nog in de bloembol zit. Omheen de kiem zit een vlezige witte substantie die 'rokken' worden genoemd. In een bloembol zijn het deze rokken waar al het voedsel zit opgeslagen om de bloembol te laten groeien en bloeien.

Voorjaarsbollen en zomerbollen

Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbollen en zomerbollen. Dit heeft invloed op de plantperiode. Voorjaarsbloeiende bollen zijn winterhard en zomerbollen zijn dit niet. De voorjaarsbollen worden geplant in oktober/november en de zomerbollen in april/mei, na de vorstperiode.

Een van de bekendste voorjaarsbollen zijn Narcissen. Deze vermeerderen zichzelf en kunnen in de grond blijven, zodat ze volgend jaar weer een in grotere getalen terug kunnen komen. Tulpen en hyacinten zijn maar eenjarig. Wel zijn er zogenaamde verwilderingspakketten, dat zijn botanische soorten die zichzelf vermeerderen zoals blauwe druifjes, narcissen tête-a-tête en minitulpjes.De zomerbollen, anemonen, dahlia's, gladiolen zijn ook éénjarig, de bollen kunnen droog bewaard worden voor het volgende seizoen. 

Om zomerbollen te planten, zoek je best een mooi zonnig plekje in de tuin. Zomerbollen worden tweemaal zo diep als de bol hoog is geplant. De Abessijnse gladiool bijvoorbeeld moet dus ongeveer 10 centimeter diep de grond is. Je kunt de bollen 10 centimeter uit elkaar planten. Wanneer je als de kans op nachtvorst is verdwenen (eind april/mei) de bloembollen plant, hoef je alleen maar te wachten tot het zomer wordt! Eenmaal het plezier van zomerbollen ontdekt? Combineer dan de Abessijnse gladiool eens met andere betoverende zomerbollen als de dieppaarse dahlia ‘Arabian Night’ of de rode dahlia ‘Ellen Houston’.

Aan u de keuze! U kunt voorjaarsbollen in het najaar kopen en ze zelf planten, zodat u in de vroege lente kunt genieten van de uitgekomen Narcissen en blauwe druifjes. Het is ook mogelijk om in het vroege voorjaar naar het tuincentrum te komen waar wij al bollen op pot verkopen. "Bloembollen voelen zich overal thuis en zijn tevreden met elke plekje in de tuin of in een bak"

Niet alle bloembollen zijn bloembollen

Technisch gesproken zijn veel populaire bloembollen geen echte bloembollen maar echter knollen of wortelstokken. Krokussen en gladiolen zijn bijvoorbeeld knollen, terwijl de grote bekende dahlia eigenlijk een wortelstok is. Het grootste verschil is de manier van voedselopslag. Het reservevoedsel bij bloembollen wordt opgeslagen in ondergrondse bladeren (de bewuste 'rokken'). Bij knollen wordt het in de wortel (wortelknollen) of de stengel (stengelknollen) opgeslagen.

Bron: iBulb