Vijveraanleg en onderhoud

Bij het plaatsen van een vijver kiest u eerst een mooi plekje in de tuin uit, dit kan bijvoorbeeld in de buurt van een terras of meer in de tuin gelegen namelijk tussen een plantenborder of in het gazon. Houdt met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. Belangrijk is wel, dat het wateroppervlak een deel van de dag in de zon ligt, maar tevens ook 1/3 in de schaduw. Waterlelies, oeverplanten en zuurstofplanten hebben voor een goede groei namelijk tenminste 6 uur zonlicht per dag nodig. Een plaats onder of in de buurt van loof- en naaldbomen moet u in ieder geval voorkomen. 

Wanneer u kiest voor een vijver van folie dan bent u vrij om te bepalen met welke vorm u gaat werken. Een voorgevormde vijvers is makkelijk aan te leggen. Er zijn diverse breedtes folie leverbaar en door middel van een speciale lijm zijn diverse breedte aan elkaar te lijmen.

Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met electra voor een waterpomp of verlichting. 

Welke soort vijver past in uw tuin? 

DE PLANTENVIJVER

  • Veel mensen houden van planten en kiezen dan ook voor een plantenvijver. Bij deze gaat vooral de keuze uit naar een ruim assortiment waterplanten waar de waterlelie zeker niet wordt vergeten.

DE COMBINATIEVIJVER

  • In een combinatievijver kiest men voor planten en vissen. Door deze keuze te maken kan men zelf een kleine of grote onderwaterwereld samenstellen met planten en vissen. Om te zorgen dat de vissen de winter doorgaan is het raadzaam een minimum diepte te hanteren van 80 cm tot 1 meter voor siervissen, kiest men voor andere vissoorten zorg dan voor een diepte van 1,30 m. Voor zuurstofplanten maakt u een plateau in de vijver van 50 cm. Verder is een ondiepe zone in de vijver uitstekend voor het plaatsen voor vijvermanden met daarin dan moeras- en oeverplanten. Om de vissen een ideale omgeving te geven is het raadzaam een vijverpomp met filterinstallatie te plaatsen, hou rekening hiermee bij de aanleg van de vijver. Voorzie water en elektriciteitsaanvoer .

DE VIS- EN KOIVIJVER

  • Indien u voor deze keuze valt hou er dan rekening mee dat kois en andere vissen het best uit de buurt worden gehouden van zuurstofplanten en moerasplanten. De vissen woelen immers de planten steeds op. Behalve een aparte plantzone kunt u ook moerasplanten plaatsen in grote vijvermanden, afgedekt met stenen. Grotere vissoorten en kois hebben behoefte aan helder water en vooral diep water . Een grote filter is daarom van belang. Verder moet in de vijver een gedeelte van ongeveer 1/3 minstens 1 meter diep liggen. Ideaal is een vijver die geheel 1,5 meter diep is. Natuurlijk eisen vissen een ideale waterkwaliteit en een goede verzorging. De vijver dient daarom specifiek te worden ingericht met een vijverpomp en een filterinstallatie. Voorzie steeds alle nutsvoorzieningen bij de aanleg van de vijver.

Wat is de ideale diepte voor een vijver? 

Tuinvijvers met een oppervlakte van 2 tot 5 m2 moeten plaatselijk tenminste 80 cm tot 1 meter diep zijn. Maar ligt de oppervlakte tussen 5 en 10 m2, dan moet u tot tenminste 1 meter tot 1,30 meter doorgraven, terwijl nog grotere vijvers nog dieper mogen. 

Hoe groot moet een vijver worden? 

In een vijver met een inhoud van minder dan 500 liter water is het biologisch functioneren van het milieu niet optimaal. Door schommelingen in temperatuur en dieptes wordt het evenwicht verstoord. In vijvers van 1000 liter of meer kan het natuurlijk evenwicht zich veel stabieler ontwikkelen .

Welke materialen heb je nodig voor een ideale vijver? 

  • Vijverfolie is het meest geschikte materiaal voor de aanleg van een tuinvijver. Deze is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten . Afhankelijk van de soort gaat deze folie wel 10 jaar mee. 
  • Filtermateriaal. 
  • Afhankelijk van de soort vijver die je wenst kan je ook vijverplanten, vissen en decoratie, zoals stenen en waterpartijen, toevoegen aan je vijver.