Heesters

Onder de categorie heesters vallen struiken die in vele gevallen in de herfst hun blad laten vallen, uitzonderingen daargelaten. Heesters zijn houtige planten, die meteen of zelfs al in de grond vertakken, er wordt dus geen stam gevormd. 

Een heester kan heel bepalend zijn in de tuin, ze tonen een sterke aanwezigheid en maken het plaatje compleet. Er zijn vroegbloeiende heesters zoals de forsythia en ribes, heesters die vooral gekocht worden door mooie getinte en getekende bladeren en heesters die 's winters groen blijven zoals de Laurier, Rhododendron en Buxus.

Producten voor Heesters

 • ACER

  ACER

  De Acer of ook wel bekend onder de naam esdoorn, is een geslacht van heesters. 'Acer' in het Latijn betekent spits of scherp, dit heeft betrekking op de spitse vorm die bij vele Acer-soorten voorkomen. Acer's hebben een grote sierwaarde in de tuin. 

 • AMELANCHIER

  AMELANCHIER

  Amelanchier is een witbloeiende heester die in de zomer lekkere besjes geeft. Amelanchier, wordt ook wel eens krenteboompje of rotsmispel genoemd. Identificatie van de verschillende Amelanchiers is zeer moeilijk. Er is weinig verschil tussen Amelanchier Canadensis, Amelanchier Lamarckii, Amelanchier Laevis , Amelanchier X Grandiflora en Amelanchier Arborea. Het geslacht bestaat uit zo'n 25 soorten die afkomstig zijn uit Europa, Azië en Noord Amerika.

 • AZALEA

  AZALEA

 • CAMELLIA

  Camellia is een geslacht van bladhoudende planten die met hun mooie grote bloemen in vele kleuren de wintertuin opfleuren. Er bestaan zo'n 80 tal soorten Camellia, allemaal afkomstig uit het Verre Oosten. Camelia's brengen kleur in de donkerste maanden van het jaar. Camelia's hebben in de winter een mooi glanzend groen blad. De bloemen zij enkel of dubbel en bestaan in alle kleuren van wit tot rood.

  De top 10 Camellia's volgens Groendekor: 
  1. Blood of China
  2. Adolphe Audusson
  3. Peach Blossom
  4. E.G.Waterhouse
  5. Waterlily
  6. Donation
  7. Debbie
  8. Chandlerii Elegans
  9. Nobilissima
  10. Alba Simplex

 • CHAENOMELES

  CHAENOMELES

  De Nederlandse naam voor Chaenomeles is dwergkwee of japanse sierkwee. De sierkwee siert in de vroege winter met zijn vuurrode, witte of roze bloesem in de tuin. Later komen de siervruchten die tot na de bladval een decoratief effect hebben. Het behoort tot de familie van de Rosaceae en is verwant aan de Kweepeer Cydonia. Het is een geslacht van enkele soorten die afkomstig zijn uit China en Japan. Chaenomeles Japonica is een doornige soort met een spreidende groei 1m x 2m. Vanaf maart vormt deze soort 4 cm grote oranjerode bloemen en later gele aromatische vruchten. Cheaenomeles Speciosa is een Chinese soort met 2 tot 3m grote en 4 tot 6m brede struiken die met stevige doornen bezet zijn. Vroegbloeiend met 5 cm grote bloedrode bloemen. De vruchten zijn geurend en groengeel met spikkels. Uit deze 2 soorten heeft men Chaenomeles x superba gekruist die de meeste interessante tuinhybriden heeft voortgebracht. Er zijn nog een aantal minder interessante soorten zoals Chaenomeles  Cathayensi, Chaenomeles x Californica, Chaenomeles x Vilmoriana.

  Het is een gemakkelijke plant. Kan zowel als solitair, als haag, als bodembedekker of als leistruik tegen muren gebruikt worden. De vruchten zijn sierlijk, geuren, zijn eetbaar na koken en blijven zeer lang aan de plant. Als haag zijn deze doornige planten uitermate geschikt. De bloei kan door rassenkeuze gespreid worden van december tot mei en de kleuren zijn allemaal warm. Chaenomeles heeft behoefte aan veel zon. Groeit op alle lichtzure grondsoorten (te veel kalk geeft chlorose).

 • CHIMONANTUS

 • CHOISYA

  CHOISYA

  Choisya is een Mexicaans orangerieboompje. Choisya is een groenblijvend struikje met drietallig glanzend groen blad en heerlijk naar oranjebloesem geurende grote bloempjes.

 • CORNUS

  CORNUS

  Cornus soorten zijn vaak zeer decoratief omwille van hun mooi gekleurde takken (rood, geel, zwart, oranje, ...) of omwille van de mooie bloesem, zeer vroeg in de winter.

 • CORYLOPSIS

  Corylopsis is een zachtgeel of groengeel bloeiende struik die heel goed groeit op iets zwaardere grond en op schaduwrijke plaatsen.