Heesters

Onder de categorie heesters vallen struiken die in vele gevallen in de herfst hun blad laten vallen, uitzonderingen daargelaten. Heesters zijn houtige planten, die meteen of zelfs al in de grond vertakken, er wordt dus geen stam gevormd. 

Een heester kan heel bepalend zijn in de tuin, ze tonen een sterke aanwezigheid en maken het plaatje compleet. Er zijn vroegbloeiende heesters zoals de forsythia en ribes, heesters die vooral gekocht worden door mooie getinte en getekende bladeren en heesters die 's winters groen blijven zoals de Laurier, Rhododendron en Buxus.

Producten voor Heesters

  • ACER

    De Acer of ook wel bekend onder de naam esdoorn, is een geslacht van heesters. 'Acer' in het Latijn betekent spits of scherp, dit heeft betrekking op de spitse vorm die bij vele Acer-soorten voorkomen. Acer's hebben een grote sierwaarde in de tuin. 

  • AMELANCHIER

    Amelanchier is een witbloeiende heester die in de zomer lekkere besjes geeft. Amelanchier, wordt ook wel eens krenteboompje of rotsmispel genoemd. Identificatie van de verschillende Amelanchiers is zeer moeilijk. Er is weinig verschil tussen Amelanchier Canadensis, Amelanchier Lamarckii, Amelanchier Laevis , Amelanchier X Grandiflora en Amelanchier Arborea. Het geslacht bestaat uit zo'n 25 soorten die afkomstig zijn uit Europa, Azië en Noord Amerika.

  • AZALEA

  • CAMELLIA

    Camellia is een geslacht van bladhoudende planten die met hun mooie grote bloemen in vele kleuren de wintertuin opfleuren. Er bestaan zo'n 80 tal soorten Camellia, allemaal afkomstig uit het Verre Oosten. Camelia's brengen kleur in de donkerste maanden van het jaar. Camelia's hebben in de winter een mooi glanzend groen blad. De bloemen zij enkel of dubbel en bestaan in alle kleuren van wit tot rood.

    De top 10 Camellia's volgens Groendekor: 
    1. Blood of China
    2. Adolphe Audusson
    3. Peach Blossom
    4. E.G.Waterhouse
    5. Waterlily
    6. Donation
    7. Debbie
    8. Chandlerii Elegans
    9. Nobilissima
    10. Alba Simplex

  • CHAENOMELES

    De Nederlandse naam voor Chaenomeles is dwergkwee of japanse sierkwee. De sierkwee siert in de vroege winter met zijn vuurrode, witte of roze bloesem in de tuin. Later komen de siervruchten die tot na de bladval een decoratief effect hebben. Het behoort tot de familie van de Rosaceae en is verwant aan de Kweepeer Cydonia. Het is een geslacht van enkele soorten die afkomstig zijn uit China en Japan. Chaenomeles Japonica is een doornige soort met een spreidende groei 1m x 2m. Vanaf maart vormt deze soort 4 cm grote oranjerode bloemen en later gele aromatische vruchten. Cheaenomeles Speciosa is een Chinese soort met 2 tot 3m grote en 4 tot 6m brede struiken die met stevige doornen bezet zijn. Vroegbloeiend met 5 cm grote bloedrode bloemen. De vruchten zijn geurend en groengeel met spikkels. Uit deze 2 soorten heeft men Chaenomeles x superba gekruist die de meeste interessante tuinhybriden heeft voortgebracht. Er zijn nog een aantal minder interessante soorten zoals Chaenomeles  Cathayensi, Chaenomeles x Californica, Chaenomeles x Vilmoriana.

    Het is een gemakkelijke plant. Kan zowel als solitair, als haag, als bodembedekker of als leistruik tegen muren gebruikt worden. De vruchten zijn sierlijk, geuren, zijn eetbaar na koken en blijven zeer lang aan de plant. Als haag zijn deze doornige planten uitermate geschikt. De bloei kan door rassenkeuze gespreid worden van december tot mei en de kleuren zijn allemaal warm. Chaenomeles heeft behoefte aan veel zon. Groeit op alle lichtzure grondsoorten (te veel kalk geeft chlorose).

  • CHIMONANTUS

  • CHOISYA

    Choisya is een Mexicaans orangerieboompje. Choisya is een groenblijvend struikje met drietallig glanzend groen blad en heerlijk naar oranjebloesem geurende grote bloempjes.

  • CORNUS

    Cornus soorten zijn vaak zeer decoratief omwille van hun mooi gekleurde takken (rood, geel, zwart, oranje, ...) of omwille van de mooie bloesem, zeer vroeg in de winter.

  • CORYLOPSIS

    Corylopsis is een zachtgeel of groengeel bloeiende struik die heel goed groeit op iets zwaardere grond en op schaduwrijke plaatsen.

  • DAPHNE

  • ERICA (WINTERHEIDE)

    Erica of winterheide vormt kleurrijke kussens die de heidetuin gedurende de winter opfleuren.

  • FORSYTHIA

    Forsythia komt men in bijna elke tuin tegen. Forsythia zijn winterbloeiende planten. Met zijn gele bloemen is deze struik de voorbode van de lente.

  • FRANKLINIA

    Franklinia Alatamaha is een struik die in het wild niet meer voorkomt, afkomstig uit de Amerikaanse staat Georgia. Er bestaat maar 1 soort in dit geslacht. Het is een bladverliezende plant, met 10cm lange bladeren die in de herfst schitterend rood verkleuren. Na een warme zomer, tijdens de herfstverkleuring, bloeit de plant (september tot oktober) met mooie witte komvormige bloemen met felgele meeldraden. Franklinia houdt van vochtige grond, neutraal, en van een beschutte warme standplaats. Hoogte 4 tot 5m.

  • HULST (ILEX)

    Er bestaan meer dan 400 bladhoudende en bladverliezende soorten uit de gematigde zones van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Mannelijke en vrouwelijke soorten. Met en zonder rode, gele, zwarte en/of witte bessen.

  • HYPERICUM

  • JASMINUM (JASMIJN)

    Jasmijnen zijn een geslacht van zo'n 200 soorten struiken of klimplanten. Jasminum Humile wordt bij ons als struik gekweekt. Het is een uit China afkomstige plant met stervormige gele bloempjes, die hier Italiaanse jasmijn genoemd wordt. De andere jasmijnen zijn meestal klimplanten.

  • LINDERA

    Lindera is een geslacht dat tot de familie van de Laurieren behoort. Het omvat een 60tal soorten van bladhoudende en bladverliezende bomen en struiken. Lindera Benzoin, Lindera Angustifolia en Lindera Obtusiloba zijn soorten die wij regelmatig in cultuur aantreffen. Lindera Aggregata, Lindera Erythrocarpa, Lindera Reflexa en Lindera Triloba worden soms aangeboden. In de plantentuin staan enkele mooie exemplaren van deze aromatische planten.

  • MAGNOLIA

    Magnolias zijn de Rolls-Royces onder de sierheesters. Magnolia Stellata en Sieboldii-soorten, zijn het meest geschikt voor de kleinere tuinen. Magnolia Soulangeana, Magnolia Liliiflora, Magnolia Loebneri en Magnolia Susan hebben meer ruimte nodig, en enkele soorten worden echte bomen, zoals Magnolia Kobus. Wie veel soorten wil leren kennen kan lid worden van een Magnolia vereniging, zoals de Magnolia Society.

  • PIERIS

  • SARCOCOCCA

  • STACHYURUS

    Plant Stachyurus tegen een achtergrond van wintergroene struiken, om de bloei te accentueren en om de bloesem wat te beschermen tegen strenge vorst en schrale oostelijke wind. Stachyurus verkiest een goed gedraineerde humeuze grond , lichtzuur, en vruchtbaar. Snoei is niet nodig. Na 30jaar is ze 2 m hoog en 3 m breed.

  • SYRINGEN

    De bekendste Syringen behoren tot de Syringa Vulgaris hybriden. Meestal worden deze geplant vanwege de overweldigende geur en de rijke bloei in mei, want de planten zelf zijn niet zo fraai. Andere soorten hebben een mooiere plantvorm, maar geuren dan weer minder. De bossig groeiende Syringa Persica wordt 2m en heeft geurende lila bloemen. De later bloeiende Syringa Reflexa wordt 3m en heeft bleekroze smalle bloempluimen. De Hongaarse Syring, S. Josikaea heeft paarse kleine rechtopstaande geurende pluimen en is bijvoorbeeld geschikt als haagplant. De kleine Syringa Microphylla 'Superba' draagt welriekende paarse bloemen, bloeit in mei maar herbloeit in de nazomer.

  • RHODODENDRON

  • RUBUS SPECTABILIS

  • VIBURNUM

    Het geslacht Viburnum omvat meer dan 100 zeer decoratieve soorten die zowel bladhoudend als bladverliezend kunnen zijn. De bladverliezende zijn vaak de bloeirijkste en meest geurende. Het zijn heesters die wit of roze bloeien.