Kruiden

Kruiden zijn makkelijk zelf te kweken in je moestuin of in potten op je terras. Kruiden hebben niet veel plaats nodig en zijn bovendien ook makkelijk qua onderhoud. In ons tuincentrum Groendekor kan je zowel kruidenplantjes als zaden terugvinden in ons assortiment.

Een aantal kruiden overleven onze zachte winters zoals Bieslook en Munt. Anderde kruiden moeten elk voorjaar gezaaid worden. Op onze kruidenafdeling staan ook alle kruiden kant en klaar in pot. Wij bieden onder meer volgende kruiden: 

  • BEKENDE WINTERHARDE KRUIDEN
    Salie, Thijm, Pimpernel, Marjolein, Selder, Rozemarijn, Hyssop, Bonekruid, ...
  • FIJNE KLASSIEKE KRUIDEN
    Kervel, Basilicum, Estragon, Peterselie, Bieslook, Verse tijm, ...

Producten voor Kruiden

  • Tijm (Thymus)

    Tijm (Thymus)

    Tijm kan als een borduurplant worden gebruikt op een goed gedraineerde grond. 
    CULINAIR: Tijm wordt als toekruid gebruikt bij mosselen, vlees, vis, gevogelte, soep, marinade en ragout.
    VOLKSGENEESKUNDE: Gebruik een aftreksel van tijm bij gebrek aan eetlust, bij keelpijn, hoest en om groep of om verkoudheid te voorkomen. 

  • Stevia (Honingkruid, Suikerplantje)

    Stevia (Honingkruid, Suikerplantje)

    Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) is een groene, kruidachtige plant die  oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt. De plant groeit in het wild als een kleine struik en ze maakt deel uit van de familie van de asters. Stevia is een van nature zoete plant, die geen calorieën of koolhydraten bevat. De uitzonderlijke zoetkracht van de stevia-plant is te danken aan bestanddelen (steviolglycosiden) die  in de bladeren aanwezig zijn, zoals stevioside en rebaudioside A (Reb A). Reb A is het puurste en zoetste extract van de plant met een zoetkracht die 200 tot 300 keer groter is dan die van suiker. Reb A bevat van nature geen calorieën. Dus Stevia is een natuurlijk alternatief voor suiker (zonder calorieën) dat u kan gebruiken in dranken, zuivelproducten, desserts en fruitsalades in het kader van een evenwichtige voeding.

  • Daslook (Alium Ursinum)

    Daslook (Alium Ursinum)

    CULINAIR: Bloemen en bol eetbaar. Wordt gebruikt in salades en olieën. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij reuma, astma en hoge bloeddruk.  

  • Bieslook (Alium Schoenoprasum)

    Bieslook (Alium Schoenoprasum)

    CULINAIR: De bloemen kunnen dienst doen als versiering in soep, sausjes, vinaigrette, olie, azijn. De bloemen zijn eetbaar en smaken uiachtig. 

  • Engelwortel (Angelica Archangelica)

    Engelwortel (Angelica Archangelica)

    CULINAIR: De bladen als groente, de stengels als geconfijt bij desserts. Ook in confituren, bijvoorbeeld samen met rabarber. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Uitstekend middel tegen darmontstekingen of ter stimulering van de gal.

  • Kardoen (Cynara Cardunculus)

    Kardoen (Cynara Cardunculus)

    CULINAIR: Gebruiken zoals bleekselderij. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Kardoen bevat ezer veel kalk en vitamine B. 

  • Bosaardbei (Fragaria)

    Bosaardbei (Fragaria)

    CULINAIR: Voor likeur, confituur, azijn en als versiering in thee. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Waardevol bij bloedarmoede, diabetes, jicht. Van het blad maakt men een kalmerende thee. Bevat ijzer en kalium.

  • Pepermunt (Mentha Piperita)

    Pepermunt (Mentha Piperita)

    CULINAIR: Bezorgt heel wat gerechten een frisse smaak, zoals schapenvlees, fruitsalades en sausen. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Bevorderdt de eetlust en goede nachtrust. In het badwater is het jeukwerend. 

  • Bazielkruid (Ocimum Basilicum)

    Bazielkruid (Ocimum Basilicum)

    CULINAIR: Koningskruid. Onmisbaar in alle tomatengerechten. Te gebruiken bij alle Zuiderse gerechten zoals in pasta en pesto. De blaadjes op het laatst aan het gerecht toevoegen. 
    VOLKSGENEESKUNDE: Basilicum wekt de eetlust op en doet koorts dalen.