Kruiden
Kruiden zijn makkelijk zelf te kweken in je moestuin of in potten op je terras. Kruiden hebben niet veel plaats nodig en zijn bovendien ook makkelijk qua onderhoud. In ons tuincentrum Groendekor kan je zowel kruidenplantjes als zaden terugvinden in ons assortiment.
Een aantal kruiden overleven onze zachte winters zoals Bieslook en Munt. Anderde kruiden moeten elk voorjaar gezaaid worden. Op onze kruidenafdeling staan ook alle kruiden kant en klaar in pot. Wij bieden onder meer volgende kruiden:
- BEKENDE WINTERHARDE KRUIDEN
Salie, Thijm, Pimpernel, Marjolein, Selder, Rozemarijn, Hyssop, Bonekruid, ... - FIJNE KLASSIEKE KRUIDEN
Kervel, Basilicum, Estragon, Peterselie, Bieslook, Verse tijm, ...
Producten voor Kruiden
Tijm (Thymus)
Tijm kan als een borduurplant worden gebruikt op een goed gedraineerde grond.
CULINAIR: Tijm wordt als toekruid gebruikt bij mosselen, vlees, vis, gevogelte, soep, marinade en ragout.
VOLKSGENEESKUNDE: Gebruik een aftreksel van tijm bij gebrek aan eetlust, bij keelpijn, hoest en om groep of om verkoudheid te voorkomen.Stevia (Honingkruid, Suikerplantje)
Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) is een groene, kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt. De plant groeit in het wild als een kleine struik en ze maakt deel uit van de familie van de asters. Stevia is een van nature zoete plant, die geen calorieën of koolhydraten bevat. De uitzonderlijke zoetkracht van de stevia-plant is te danken aan bestanddelen (steviolglycosiden) die in de bladeren aanwezig zijn, zoals stevioside en rebaudioside A (Reb A). Reb A is het puurste en zoetste extract van de plant met een zoetkracht die 200 tot 300 keer groter is dan die van suiker. Reb A bevat van nature geen calorieën. Dus Stevia is een natuurlijk alternatief voor suiker (zonder calorieën) dat u kan gebruiken in dranken, zuivelproducten, desserts en fruitsalades in het kader van een evenwichtige voeding.
Driekleurig viooltje
CULINAIR: In aperitief, als thee en versiering in likeur. Wordt veel gebruikt als aroma in drankjes of als versiering op de borden.
VOLKSGENEESKUNDE: Thee bij acné, eczeem, huiduitslag, voedselvergiftiging. Heeft een zeer reinigende werking en is vooral heel belangrijk bij allerlei huidproblemen en allergieën.Karmazijnroodbes
CULINAIR: Wordt gebruikt in likeuren.
VOLKSGENEESKUNDE: De wortel helpt bij onsteking van de keel. Het blad helpt bij schimmelinfecties. Het likeur verbetert het immuunsysteem.Kardemon
Gele wortel, kerrie.
CULINAIR: Kerrie is een gemengde specerij van Indische herkomst. Volgens ingewikkelde recepten wordt het poeder samengesteld uit bladeren, stengels, wortels en zaden van allerlei kruiden waaronder kardemom. Deze geeft het mengsel tevens zijn gele kleur.
VOLKSGENEESKUNDE: Kerrie zou de spijsvertering bevorderen.Verbascum (Koningskaars)
CULINAIR: Bloempjes als versiering.
VOLKSGENEESKUNDE: Gebruiken bij hardnekkige hoest en kou.Lychis Chalceo Onice
Brandende liefde.
CULINAIR: De rode bloemen worden gebruikt als versiering.Mierikswortel (Cochlearia Armoracia)
CULINAIR: Geraspt heeft het een bittere, mosterdachtige smaak. Lekker bij vis, oesters, gerookte zalm, in sausjes en vinaigrettes.
VOLKSGENEESKUNDE: Warme geraspte wortel is goed tegen zwellingen. Verder goed tegen scheurbuik, koortswerend. Rijk aan vitamine C.Oost-Indische kers (Tropaeolum Majus)
VOLKSGENEESKUNDE: Bevat veel vitamine C en bevordert de eetlust. Het sap van de kers kalmeert de hoest. Bevordert de doorbloeding en de menstruatie.
Wijnruit (Ruta Graveolens)
Wijnruit in uw kruidentuin houdt de konijnen weg.
CULINAIR: Alleen in speciale likeuren.
VOLKSGENEESKUNDE: Kalmerend, bedarend bij huidaandoeningen.Anijs (Pimpinella Anisum)
CULINAIR: Anijszaden worden gebruikt in brood, gebak, in drank (punch en anijsmelk), groenten zoals rode kool en wortelen.
VOLKSGENEESKUNDE: De zaadjes in blokjes tegen hoestbuien, verkoudheid en astma net als anijsolie. Anijsthee helpt bij maag- en darmkrampen.Palingkruid (Mentha Gracilis Variegata)
CULINAIR: In paling in 't groen, heeft een gemberachtige smaak, dus ook in gebak en confituur.
VOLKSGENEESKUNDE: Goed voor spijsvertering, helpt bij misselijkheid en verbetert de concentratie.CHELIDONUM MAJUS (Stinkende gauwe)
CULINAIR: Geen echt keukenkruid.
VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij darmopstoppingen, jicht en leverkwaaltjes.THYMUS CITRIODORUS (Citroentijm)
CULINAIR: Vooral bij vis of overal waar citroen goed bij is.
VOLKSGENEESKUNDE: Goed bij darm- en maagstoornissen.ARTEMSIA ABSINTHIUM (Absintalsem)
CULINAIR: Alsem heeft een neutraliserende werking in zware gerechten bij sausen, soep en vette vis om beter te verteren.
VOLKSGENEESKUNDE: Maagklachten, darmstoornissen, galaandoeningen, verstoppingen en buikloop. Opgelet geen overdaad!CITROENGERANIUM
CULINAIR: De bloemen zijn eetbaar en dienen als versiering. De blaadjes als thee. Goed bij vis en fruitbereiding.
VOLKSGENEESKUNDE: Houdt de muggen weg.Heemst
CULINAIR: De bloemen zijn eetbaar. De bladen en bloemen dienen als versiering. De bloemen in thee. De stok als bindmiddel bij verschillende gerechten.