Zelf witloof kweken
Zelf proberen witloof te kweken is verrassend interessant, niet evident, maar zeker boeiend en de moeite waard. De professionele telers putten uit hun ervaringskennis en moderne technieken. Dit mag je zeker niet afschrikken om zelf eens te proberen om witloof te kweken uit wortels. Indien je 5 gouden tips in je achterhoofd houdt, zal je er ten volle van genieten!
Vijf tips voor een geslaagde oogst
1. Bewaar de wortels voor het intafelen in de grond ofwel bij een zeer lage temperatuur, ofwel in droge omgeving, zodat de natuurlijke groei van de wortel stilvalt.
2. Tafel de wortels kort bij elkaar in, in een kuil in je tuin, waarover je al dan niet dekgrond aanbrengt. Of plant ze in een gesloten recipiënt (emmer of kist) waarin je vochtige turf brengt.
3. Dek de ingetafelde wortels af zodat het licht er niet meer bij kan.
4. Voorzie dat de ingetafelde wortels zich op een vorstvrije ruimte verder kunnen ontwikkelen door ze in je tuin af te dekken met stro en met een doek, of door de bakken of potten met wortelen in de omgeving van een warmtebron te zetten. In de tuin loopt de grondtemperatuur vanzelf op in de lente, waardoor de groeipunt ontwikkelt tot een mooie witloofkrop. Bij een warmtebron of in de kelder, geef je best voldoende vocht en hou je de temperatuur in het oog zodat deze zeker niet boven de 20°C oploopt, want anders gaat de kwaliteit achteruit.
5. Controleer regelmatig de groei van de kroppen en oogst ze bij 15 tot 25 cm lengte. Daarna trek je de buitenste bladeren van de kroppen. Bewaar het geschoonde witloof in de koelkast bij 4 à 5°C. Was het witloof voor gebruik en haal er al naargelang je eigen smaak de iets bittere pit uit voor de bereiding.