Pompoenen

Pompoenen behoren tot de komkommerachtigen. Het is een plant dat je makkelijk zelf kan kweken. Ze groeien snel en zijn ideaal om te gebruiken in herfstdecoraties. 

De indelingswijzen van pompoenen

Pompoenen bestaan er in onnoemelijk veel soorten en maten. Een eerste wijze om pompoen in te delen is of de pompoenen al dan niet eetbaar zijn. Een tweede wijze is de vorm van de pompoen, deze indeling bestaat uit echte pompoenen, zomerpompoenen, muskaatpompoenen en patissons.

Hoe bewaar je de pompoenen het best? 

Het best plaats je de pompoenen op een goed verluchte plek, waar je regelmatig langskomt. Een plaats waar het niet te warm is, maar ook niet zal vriezen, best bij een temperatuur tussen de 8° en 18° graden. 

Hoe kweek je zelf pompoenen? 

De zaden van de pompoenen kunnen vanaf half maart binnenshuis worden voorgezaaid in een pot. Zorg voor voldoende licht en vocht. (Vanaf begin mei kun je zaden ook buiten planten) Dek de pot af met plastiek totdat de zaden beginnen te kiemen. Vanaf half mei (na Ijsheiligen) mogen de planten buitenshuis staan. Plant ze met een tussenruimte van 1 meter. Best op een voedselrijke en zonnige plek. 

 

Producten voor Pompoenen

 • Cucurbita Maxima

  Cucurbita Maxima

  De reuzenpompoen is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De soort verschilt van de andere pompoensoorten in de bijna ronde, bij de vruchtaanzet niet verbrede vruchtstelen en door vezelvrij, bij het koken uiteenvallend vruchtvlees. Deze soort heeft minder warmte nodig en kan daarom ook in gematigde klimaten als zomervrucht worden geteeld. (Echte pompoen)

 • Hokkaidopompoen

  Hokkaidopompoen

  De Hokkaidopompoen (of Japanse pompoen) weegt slechts 1 tot 2,5 kg maar is wel veel lekkerder en voedzamer dan zijn grote soortgenoten. De Hokkaidopompoen bestaat in een groene en oranje variëteit en is perfect te telen in ons klimaat. (Echte pompoen)

 • Green Hokkaido

  Green Hokkaido

  Is een groene Hokkaido soort. De pompoen heeft een bijzonder fijne smaak en is zeer goed bewaarbaar. De pompoen heeft een donkergroene schil en het vruchtvlees is geel tot oranje. Het vruchtgewicht weegt 1,5 tot 2 kg. (Echte pompoen)

 • Hokkaido Red Kuri

  Hokkaido Red Kuri

  Het is een breedronde, oranje kookpompoen met geel vlees. Het gemiddeld vruchtgewicht weegt 1 tot 1,5 kg. Kan makkelijk bewaard worden tot februari bij oogst in september ofoktober. De pompoen heeft een hoge gezondheidswaarde en kan met schil gebruikt worden. Het heeft een fijne nootachtige smaak. (Echte pompoen)

 • Patisson

  Patisson

  Patissons zijn struikcourgetten die typische platte, stervormige vruchten in meerdere kleuren omvatten. Het zijn zomerpompoenen en dus het lekkerst als ze jong geoogst worden. Volgroeid zijn ze taai en vooral als decoratie te gebruiken. Patissons zijn ongeveer 15 tot 20cm groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm. In het Nederlands ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd. Men kan patissons bereiden zoals pompoenen. Men kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Patissons zijn echter ook eenvoudig in de magnetron gaar te krijgen en smaken heerlijk bij vis. (Patisson)

 • Cucurbita Pepo

  Cucurbita Pepo

  Een zomerpompoen met het uitzicht van een grote courgetten en een groene schil met witte strepen. (Zomerpompoen)

 • Hubbardpompoen

  Hubbardpompoen

  Hubbard pompoenen zijn rugby-achtige pompoenen die in 1837 werden vernoemd naar Elisabeth Hubbard. (Echte pompoen)

 • Rouge vif d'etampes

  Vrij grote lichtoranje tot roodoranje, platronde pompoenen. Het vruchtvlees is geel/oranje en weegt 5 tot 25 kg. Deze reuzepompoen is lang bewaarbaar. (Echte pompoen)

 • Baby Blue Hubbard

  Het is een gebobbelde grijsblauwe rugby-balvormige pompoen met dik oranje droog zacht vlees met een hoge culinaire waarde. De pompoen heeft fijne zaden en is goed bewaarbaar. (Echte pompoen)