Bloembollenassortiment
In dit bloembollenassortiment vind je meer informatie over de lentebloeiende en zomerbloeiende bloembollen. Exemplaren van lentebloeiende bloembollen zijn tulpen, narcissen, sieruien, sneeuwklokjes, krokus, boshyacinten, anemonen, cyclamen, ... Exemplaren van zomerbloeiende bloembollen zijn madonnalelies, dhalias, ...
Ben je op zoek naar een specifieke bloembollensoort, maar zie je ze niet in de lijst staan, kan je ons steeds contacteren of wij deze in de winkel hebben staan.
Producten voor Bloembollenassortiment
Sneeuwklokje (Galanthus)
Sneeuwklokjes zijn voorjaarsbloeiende bolgewassen, die de voorkeur hebben voor een kalk- en humusrijke grond in de halfschaduw. De belangrijkste en gemakkelijkste soorten zijn: Galanthus nivalis ( een verwilderende soort met smalle bladeren, en zuiverwitte bloemetjes met een groen V-vormig vlekje op het binnenste segment), Galanthus elwessii (Met breder, grijsgoen blad en iets grotere bloemen dan G.nivalis) en Galanthus 'Flore Pleno' (met dubbele bloemetjes). De bollen komen uit in januari/februari/maart.
Hyacint
Hyacinten zijn erg populair voor de tuin. Één van de redenen hiervoor is het brede assortiment kleuren. Een andere reden is de fantastische geur. Om het beeld van deze perfecte bloembol af te maken, is het feit dat hyacinten zo makkelijk in bloei komen. Van oorsprong groeien hyacinten alleen in landen rondom de Middellandse Zee, vooral in Turkije. Niet verrassend is dat de 'moeder' van alle nieuwe soorten 'Hyacinthus oriëntalis' wordt genoemd. De teelt van hyacinten gaat in Nederland meer dan 400 jaar terug, maar de plant was ook bekend in de Griekse en Romeinse periode. De 17de en 18de eeuw waren tijden van enorme speculaties in hyacinten bollen. Soms werd één bol voor 150 euro verkocht, wat veel geld was voor die tijd. De voortplanting en teelt van hyacinten bollen is erg gecompliceerd. Veel kennis en een goede grond is vereist om goede resultaten te behalen. De Nederlandse kwekers zijn hierin geslaagd. Het is overigens heel makkelijk om de planten binnen of in de tuin te laten bloeien. De Bloemkleuren van Hyacinten kunnen variëren: rood, roze, oranje, zalm, geel, paars, wit en blauw. De bloeiperiode neemt plaats van maart tot april. De hyacint kan tot 25cm groeien. De bol moet 20cm onder de grond worden geplant. De bollen moeten 15cm van elkaar worden verspreid. De beste lichtomstandigheden voor een hyacint zijn volle zon tot gedeeltelijke schaduw. De Hyacint kan zowel voor borders worden gebruikt als binnenshuis. Hyacinten hebben een goed gedraineerde grond nodig voor het beste resultaat. Als ze worden geplant in zware klei, is het een goed idee om er wat scherp zand of turf door te mengen. Hyacinten houden van zonnige locaties. Veel hyacinten worden slechts voor één jaar bloei geplant, dan maakt het niet zoveel uit wat de locatie is. Een voordeel is dat bloemen in de schaduw langer bloeien dan wanneer ze in de hete zon staan. Het aantal bloempjes ('nagels' genoemd) per bloem is afhankelijk van de maat van de bol. Grote bollen kunnen 60 tot 70 nagels produceren. Bolmaten 15 en 16-17 cm zijn geschikt als tuinplanten. Hyacinten worden vaak gebruikt als éénjarige plant maar soms is het, het waard om de bollen langer in de grond te laten. Wanneer ze weer gaan bloeien, zullen ze wel kleiner zijn dan het eerste bloei seizoen. Om voor goede groeicondities te zorgen moeten planten de mogelijkheid worden gegeven om geheel af te sterven. Hyacinten worden vaak gebruikt in kleine groepen van 5 bollen van één cultivar.
Boshyacint
Deze bloembollen zorgen voor het jaarlijks weerkerende spektakel in het Hallerbos. Een blauw tapijt van duizenden boshyacinten charmeert elke bezoeker van de bossen rond Halle. Boshyacinten worden in de herfst geplant. Het zijn witte bloembolletjes die in een humeuze grond, op een plaats in de halfschaduw geplant moeten worden. De blauwe geurende klokvormige bloempjes staan in een rij op een gebogen steeltje van 15-25 cm.
Tulpen
Tulpen, een bloemenzee van februari tot mei. De tulp is zonder twijfel de bekendste bloembol. Het is een oeroude en toch hippe ruiker. Tulpen worden op zeer grote schaal geteeld, vooral in Nederland waar de geschiedenis terug gaat naar het eind van de 16e eeuw. Toen groeide en bloeide de eerste tulp in Leiden. Nu, meer dan 400 jaar later, worden er miljoenen tulpen geteeld, waarvan het grootste gedeelte geëxporteert wordt. Dit geldt niet alleen voor de droge bollen verkoop maar ook voor de snijbloemen productie van tulpen bollen. Deze snijbloemen zijn in principe het hele jaar verkrijgbaar. Maar de meeste tulpen bolbloemen worden verkocht tussen oktober en mei. De ‘tuintulp’ is het resultaat van jarenlange veredeling en van plotselinge mutaties. Tegenwoordig zijn er meer dan 1000 geregistreerde variëteiten en worden er elk jaar nieuwe toegevoegd. Belangrijke tulpsoorten: Dubbelvroege tulpen, Enkel vroege tulp, Triumph tulpen, Enkellate tulpen, Darwin hybride tulpen, Leliebloemige tulpen, Parkiet tulpen, Dubbellate tulpen, Rembrandt tulpen, Gefranjerde tulpen, Viridiflora tulpen, Kaufmanniana tulpen. Een geurend voorbeeld van tulpen is Princess Charmante.
Wist je dat deze mooie bloem niet zomaar de naam tulp draagt?
Tulp komt van het Latijnse woord Tulipa. Dit betekent: de bloem die op een tulband lijkt. Oorspronkelijk komen tulpen uit Turkije en tijdens de middeleeuwen werden ze in dit land gekweekt en verhandeld. Het was toen heel normaal dat de mannen in Turkije een tulband droegen. Leuk bedacht toch, die naam?Tulpenmanie!
Van 1634 tot 1637 heerste de ‘Tulpenmanie’. Tulpenbollen waren toen duur. Niet een beetje, meer een gevalletje onbetaalbaar zeg maar. Alleen hele rijke mensen konden tulpenbollen kopen. Vooral gevlamde en gestreepte tulpen waren hip. De tulpenbol leek een goede investering omdat ze zoveel waard waren. Veel mensen zagen brood in tulpenbollen en namen de gok om al hun bezittingen op te offeren voor één tulpenbol. Daartegenover stond dan wel weer een eigendomsbewijs van de tulpenbol in kwestie, die schijnbaar ergens op het land stond te groeien. Het idee achter deze bijzondere investering was het eigendomsbewijs weer te verkopen met (het liefst heel veel) winst. De prijzen voor zo’n eigendomsbewijs waren bizar hoog; je kon er een Amsterdams grachtenpand voor kopen. Een groot aantal van deze documenten bleek vals te zijn waardoor deze goudzoekers alles verloren.Van bol naar bloem
Wat moet er precies gebeuren voordat een bloem uit een tulpenbol groeit? Tulpenkwekers zijn experts op dit gebied. Op de kwekerij van een tulpenkweker krijgen tulpenbollen eerst een koudeperiode. Die hebben ze nodig om te kunnen groeien en bloeien. Na een tijdje in de kou te hebben gestaan, worden de tulpen in bakken geplant om vervolgens naar een speciale koelcel te gaan. Als ze ook hier lang genoeg koud zijn gehouden, mogen ze eindelijk naar een lekkere warme kas. Zodra de tulpenbollen de warmte voelen, groeit er een steel met blad uit. Na drie weken komen ook de bloemknoppen tevoorschijn. Dit is het moment wanneer de tulpen rijp zijn om geoogst te worden.
Vormen en kleuren
Tulpen in alle kleuren fleuren je huis direct op tijdens de koude wintermaanden. Doordat veredelaars de afgelopen eeuwen flink met tulpen aan het kruisen zijn geslagen, is er inmiddels een onnoemelijk aantal bloemkleuren en bloemvormen te koop. Er bestaan niet alleen enkel- en dubbelbloemige tulpen, maar bijvoorbeeld ook leliebloemige en franjetulpen. Wist je dat een aantal kleuren tulp zelfs een speciale betekenis heeft?- Rode tulp: perfecte liefde
- Gele tulp: vrolijkheid
- Witte tulp: vergeving
- Gemixte bos tulpen: elegantie
Tulpen verzorgen
Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je ruiker. Maar hoe verzorg je je tulpenboeket nu het beste? Snijd de zachte stelen van de tulpen schuin af. Het blad kan aan de steel blijven, want deze rotten niet in het water. Zet de tulpen in een schone vaas met kraanwater op kamertemperatuur. Zet de tulpen op een niet al te warme plaats en op een plekje ver van de fruitschaal. Je zult zien dat de tulpen in de vaas doorgroeien tot er al snel een natuurlijk kunstwerk ontstaat.
Meer info: ibulbNarcis
Narcissen zijn naast tulpen, hyacinten en krokussen de belangrijkste voorjaarsbloeiende bollen. Narcissen worden veel in tuinen gebruikt. Ze zijn namelijk erg winterhard (ook lager dan -10ºC) en de bollen verwilderen makkelijk. Bovendien hebben de vele kleuren en bloemtypen een grote rol gespeeld in hun populariteit. De grootbloeiende gele trompetnarcissen zijn bloemen die beloven dat de warme voorjaarslucht eraan komt. Al sinds de 16e eeuw zijn mensen geïnteresseerd in de Narcis. Narcissen zijn ook erg bekend als snijbloem en potplant. Daarnaast ruiken sommige soorten erg lekker. Eén uitzondering voor de winterhardheid is de Tazetta narcis. Deze wordt dan ook veel voor binnen gebruikt. De bloemkleuren zijn wit, geel, oranje, rood en roze. De bloeiperiode is van februari tot mei. De plantdiepte voor grote bollen is best 15 cm en voor kleine bollen 10 cm. De plantafstand is best 10 cm voor grotere bollen en 5 cm voor kleinere bollen. De beste lichtomstandigheden zijn volle zon tot volle schaduw. Narcissen kunnen bijna overal in de tuin worden gebruikt. Ze zijn veelzijdiger dan tulpen en hyacinten. Het grote voordeel van narcissen is dat ze zich gedragen als vaste planten in de tuin. Bovendien bloeien ze vroeg in het seizoen wat ze een belangrijke rol in de voorjaarstuin geeft. Narcissen kunnen goed worden gecombineerd met vroeg bloeiende vaste planten zoals Euphorbia polychroma, Beronia, Primula, Pulmonaria, Pulsatilla, Alchemila mollis, Brunnera macrophylla en laat bloeiende soorten als Helleborus. Een ander goed gebruik voor ze is onder struiken en bomen met doorzichtige kronen. Hier kunnen we profiteren van het feit dat narcissen veel schaduw tolereren. Mooie combinaties kunnen worden gerealiseerd door narcissen onder heesters die in maart en april bloeien te planten. Voorbeelden zijn: Spireae x arguta, Amelanchier lamarckii, Daphne mezereum, Corylopsis pauciflora, Magnolia stellata, Rhodondendron ‘Praecox’, Mahonia aquifolium, Spiraea thunbergii, Skimmia japonica en Prunis triloba ‘Plena’. Narcissen zijn ook handig voor het planten tussen bodembedekkers zoals Vinca minor, Pachysandra terminalis, Lamiastrum galeobdolon en zelfs Hedera helix. Daarnaast kunnen Narcissen ook in het gras geplant worden, als er maar niet wordt gemaaid voordat de plant afgestorven is. Dit betekent dat er met de eerste keer maaien moet worden gewacht totdat de narcissen verwelkt zijn, of dat er tussen de narcissen door gemaaid moet worden. Voor verwildering is het ene soort beter dan het andere. Aan te bevelen zijn variëteiten van de Cyclamineus soort zoals ‘February Gold’, ‘Jack Snipe’, ‘Jenny’, ‘Jumblie’, ‘Peeping Tom’, ‘Little Witch’, Tête à Tête, en ‘Jetfire’. Andere goede cultivars zijn: ‘Carlton’, ‘Actaea’, ‘Barret Browning’ en 'Birma'.