Haagplanten

Haagplant

Hagen zorgen voor structuur in de tuin. Bovendien zorgen ze ook voor sfeer, bescherming en privacy. Er zijn verschillende soorten haagplanten die je in de tuin kan plaatsen. 

ARTIFICIËLE HAAGPLANTEN
Hedera is een voorbeeld van een artificiële haagplant. De Hedera is eigenlijk een klimplant en geen haagplant, maar ze kan tot haagplant worden omgevormd via een constructie. De Hedera Hibernica is een groenbloeiende plant die winterhard is. 

HAAGPLANTEN VOOR EEN DROGE GROND
De 'Salix Caprea' is een haagplant die geschikt is voor droge grond. 

FRUITHAAG
De druivenplant (Vitis) is een klimplant die ook als haag kan worden gebruikt.  Ook bijvoorbeeld perelaars kunnen als haagplant worden gebruikt. 

BUXUSVORMEN
De buxus leent zicht uitstekend om kleine borduurtjes te knippen, in allerlei vormen. 

DEFENSIEVE HAGEN MET STEKELS EN DOORNEN
Voorbeelden van defensieve hagen zijn Crataegus Monogyna (Meidoorn), Rosa Rugosa, Pyracantha (Vuurdoorn), Berberis, Ilex Aquifolium, Beberis Thunbergii 'Atropurpurea' (een bladverliezende, rode kleine haag). De meidoornhagen zijn geschikt voor grotere tuinen. 

HAAG ALS WINDSCHERM
Een voorbeeld van een haag als windscherm is Carpinus Betulus. 

BLOEIENDE HAGEN
Een voorbeeld van een bloeiende haag is Forsythia. 

BLADVERLIEZENDE HAGEN

HAGEN VAN CONIFEREN
Voorbeelden van conifeerhagen zijn Chamaecyparis Lawsoniana 'Columnaris' (een blauwgroene haag), Cupressyparis Leylandii, Thuya Plicata 'Altrovirens'. 

DIVERSE HAAGGROOTTES 
HOGE HAGEN
Prunus Laurocerasus (Paplaurier of Laurierkers), 

MIDDELGROTE HAGEN
Berberis

LAGE HAGEN
Euonymus Fortunei (Kardinaalsmuts) is een lage wintergroene heester. 

BLADVERLIEZENDE HAGEN 

CARPINUS BETULUS 
(Haagbeuk) Deze haagplant behoort tot de Betulaceae of berkenfamilie en is inheems. De haagbeuk is enkel verkrijgbaar met groengekleurde bladeren. De bladeren worden in het najaar eerst geel en daarna donkerbruin. Bij de eerste vorst begint een deel van de bladeren te vallen, maar het verschrompeld bruin blad blijft toch vaak tot in de lente aan de planten. De haagbeuk blijft zomer en winter ondoordringbaar en dicht. Heggemus, merel en zanglijster maken graag gebruik van de haag om er hun nest in te bouwen. Mussen gebruiken de haag als schuilplaats.De haagbeuk groeit sneller dan beukenhaag (Fagus sylvatica). Bij het planten stelt de haagbeuk minder eisen dan beuk. Droge of vochtige grond, schaduw of zon. Wordt in de lente enkele weken vroeger groen dan beukenhaag (maart - april). De  bladeren zijn mat groen, duidelijk generfd en hebben een lichtgezaagde bladrand. De bladknoppen zijn klein en ovaal. Aangezien carpinus goed vertakt, moet  deze haag pas gesnoeid worden, nadat de plant de gewenste hoogte bereikt heeft.Haagbeuk verdraagt sterke snoei en kan ook voor vormsnoei gebruikt worden.

FAGUS SYLVATICA
(Groene en rode beukenhaag) De beukenhaag behoort tot de Fagaceae of beukenfamilie en is inheems. De beukenhaag behoudt ’s winters zijn verdorde bladeren en begint ze pas in het voorjaar te verliezen. Soms blijven de dorre bladeren hangen tot er nieuwe bladeren zijn. Deze haag heeft als zicht- en windscherm dus meer waarde dan haagbeuk. Groeit trager dan haagbeuk. Is duurder in aankoop dan haagbeuk. De beukenhaag plant best op een goed gedraineerde humeuze grond  die met  mycorrhiza-meststoffen verbeterd is. In zeer zware kleigrond groeit hij niet zo goed. De beukenhaag is verkrijgbaar met groene of purperrode bladeren (Fagus sylvatica =groenebeukenhaag of Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ = rodebeukenhaag). Verkleurt mooi naar geel en naar roodbruin in het najaar, en blijft in de winter intens goudbruin tot okerbruin aan de planten hangen, tot de wind en regen in april de dorre bladeren van de planten doet afvallen. Beuk krijgt  in de lente later blad dan haagbeuk (april). Beukenbladeren zijn gaafrandig en blinkend. De beukenhaag moet als jonge haag geregeld gesnoeid worden om een goede, dichte haag te verkrijgen.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten