Kom noten kraken

Tuincentrum Groendekor nabij Brussel

Notenweekend

Maak kennis met de smaken en smaakverschillen van okkernoten, walnoten, hazelnoten en pecannoten. Groendekor wil u, ism de Nationale Boomgaardenstichting, met een tentoonstelling en een proeverij van meer dan 50 verschillende soorten walnoten, de vruchten van de okkernootboom leren waarderen.

Walnoten worden al meer dan 2000 jaar in onze streek aangeplant. Er zijn tientallen variëteiten en dit weekend presenteren we ook nieuwe rassen zoals de geselecteerde streekvariëteit "Irma": een smakelijk en productief ras met goedgevulde noten die lang bewaren. 

Walnoten hebben een fantastische smaak en textuur, en zijn daarom  ideaal om mee te experimenteren in de keuken. De notensmaak wordt versterkt met ingrediënten zoals rode biet, rucola, honing en vijgen. 

Wij laten u dit weekend proeven van heerlijke notenwijn, zuivere notenolie en notenpasta. 

  • Waar? Groendekor Tuincentrum, Bergensesteenweg 408, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
  • Wanneer? Zaterdag 11 november en zondag 12 november, tussen 10u en 15u

Wedstrijd: "De Mooiste Noot"

U wordt uitgenodigd om voor zondagmiddag 12 november minstens een vijftal van de mooiste noten van een notelaar uit uw tuin (of de tuin van een vriend) naar Groendekor te brengen en kans te maken om een prijs te winnen voor volgende categorieën:

  • Mooiste noot
  • Grootste noot
  • Zwaarste noot
  • Raarste noot
  • Lekkerste noot

Elke deelnemer mag meerdere noten meebrengen van meerdere soorten of cultuurvariëteiten bvb. 5 okkernoten, en / of 5 kastanjes, of 5 hazelnoten, 5 pecannoten, ... De 3 beste van elke categorie winnen een mooie prijs en de allerbeste wint de hoofdprijs en de titel van ‘Miss Noot 2017’. De ingezonden noten worden op schaaltjes getoond in een presentatiestand en een 5 koppige publieks- en professionele jury zal de inzendingen beoordelen.Om mee te dingen naar de titel lekkerste noot zijn er minstens een 10 tal noten van hetzelfde ras nodig zodat de jury ze kan kraken, de inhoud kan proeven en beoordelen. Deelnemers doen bij de deelname dus afstand van hun eigendomsrecht op de ingezonden noten en de besluiten van de jury kunnen niet aangevochten worden. Enkel noten uit de Benelux mogen deelnemen. Bekendmaking winnaars 12/11/2017. 

Tweede editie

In november 2014 vond de eerste editie van het Notenweekend plaats, waar de klanten van de lekkerste soorten mochten proeven en hun waardering geven. Zo werd men bewust van de grote smaakverschillen en hebben onze klanten ervaren dat de meest verkochte Franse en Amerikaanse soorten wel mooi zijn maar slecht smaken. Ze worden als noot in de warenhuizen vlot verkocht omdat ze er goed uitzien. Uit onze eerste vaststellingen bleek dat wij hier in het Pajottenland veel betere en vooral lekkerder en beter bewaarbare streekrassen hebben. Het is de bedoeling om in de toekomst een selectie van uiterst productieve en zeer smakelijke soorten op de markt te brengen. Met de variëteit Irma is nu een eerste aanzet gegeven, dit is een zeer goed zelfbestuivend en productief ras voor 't Pajottenland. Elk jaar opnieuw zal Irma veel noten produceren omdat de mannelijke en vrouwelijke bloei gelijktijdig is, waardoor er een goede bestuiving is. Elk jaar is voor Irma een notenjaar. Aan alle deelnemende proevers en krakers werd een gratis glaasje notenwijn aangeboden, 19°, zoet en zacht.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Noten