Chaenomeles (Japanse Sierkwee)

De Nederlandse naam voor Chaenomeles is dwergkwee of japanse sierkwee. De sierkwee siert in de vroege winter met zijn vuurrode, witte of roze bloesem in de tuin. Later komen de siervruchten die tot na de bladval een decoratief effect hebben. Het behoort tot de familie van de Rosaceae en is verwant aan de Kweepeer Cydonia. Het is een geslacht van enkele soorten die afkomstig zijn uit China en Japan. Chaenomeles Japonica is een doornige soort met een spreidende groei 1m x 2m. Vanaf maart vormt deze soort 4 cm grote oranjerode bloemen en later gele aromatische vruchten. Cheaenomeles Speciosa is een Chinese soort met 2 tot 3m grote en 4 tot 6m brede struiken die met stevige doornen bezet zijn. Vroegbloeiend met 5 cm grote bloedrode bloemen. De vruchten zijn geurend en groengeel met spikkels. Uit deze 2 soorten heeft men Chaenomeles x superba gekruist die de meeste interessante tuinhybriden heeft voortgebracht. Er zijn nog een aantal minder interessante soorten zoals Chaenomeles  Cathayensi, Chaenomeles x Californica, Chaenomeles x Vilmoriana.

Het is een gemakkelijke plant. Kan zowel als solitair, als haag, als bodembedekker of als leistruik tegen muren gebruikt worden. De vruchten zijn sierlijk, geuren, zijn eetbaar na koken en blijven zeer lang aan de plant. Als haag zijn deze doornige planten uitermate geschikt. De bloei kan door rassenkeuze gespreid worden van december tot mei en de kleuren zijn allemaal warm. Chaenomeles heeft behoefte aan veel zon. Groeit op alle lichtzure grondsoorten (te veel kalk geeft chlorose).

ASSORTIMENT

CHAENOMELES X SPECIOSA 'NIVALIS'
Chaenomeles x Speciosa 'Nivalis' heeft zuiverwitte bloemen. Opgaande struik tot 2m hoog.

CHAENOMELES X SUPERBA 'CRIMSON AND GOLD'
Chaenomeles x superba 'Crimson and Gold' is een vroegbloeiende, zeer breed wordende dwergkwee met enkele bloedrode bloemen met opvallende gele helmknoppen. Zeer goede bodembedekker.

CHAENOMELES X SUPERBA 'ELLY MOSSEL'
Chaenomeles x Superba 'Elly Mossel' is een roze rode variatie.

CHAENOMELES X SUPERBA 'FASCINATION'
Chaenomeles x Superba 'Fascination' is een brede tot 1m hoge struik met diep scharlakenrode zeer grote bloemen.

CHAENOMELES X SUPERBA 'FIRE DANCE'
Chaenomeles x Superba 'Fire Dance' met zeer grote brandweerrode bloemen. (signaalrood) Zeer aan te raden variatie.

CHAENOMELES X SUPERBA 'HOLLANDIA'

CHAENOMELES X SUPERBA 'JET TRAIL'
Chaenomeles x Superba 'Jet Trail' is een zeer lage breed groeiende witte sport van Texas Scarlet. Dichtvertakt. De bloemen zijn groot, zuiverwit en staan plat open.

CHAENOMELES X SUPERBA 'PINK LADY'
Chaenomeles X Superba 'Pink Lady' is een donkerrose variatie met enkele bloemen en een lage brede spreidende groei.

CHAENOMELES X SUPERBA 'PINK TRAIL'

CHAENOMELES X SUPERBA 'TEXAS SCARLET'
Chaenomeles x Superba 'Texas Scarlet' is een bloeirijke tomatenrode variatie. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Heesters