Viscum Album (Maretak)

Maretak

Een buitenbeentje bij winterbloeiende planten is de maretak. Het is mits een beetje geluk mogelijk om in een appelboom, of een populier een maretak te kweken. Maretak is een tweehuizige plant die behoort tot de familie van de Viscaceae. Hij leeft eerst als epifyt en later als halfparasiet op bomen en houtachtige gewassen. Vooral op populieren en appelaars, maar ook op perelaars, lijsterbessen, esdoorns, lindebomen en soms ook op eiken. En meestal ook op plaatsen waar lijsters en/of merels leven. Het blad van de maretak is lang en smal en immergroen. De plant vertakt telkens met twee takjes tegelijk en vormt zo in alle richtingen een bolvormige plant die de wet van het geotropisme tart (dichotomie).

SYMBOOL VAN GELUK
De maretak is al eeuwen het voorwerp van verering. Net zoals de bomenverering tot onze kerstboomtraditie geleid heeft, heeft de verering van de maretak geleid tot het jaarlijks gebruik om bosjes maretak en hulst op te hangen. Deze groene takken beschermen ons tegen boze geesten, tegen brand, bliksem en onweder. Bovendien is het bezit van maretak een zeker middel om al dansend en kussend harten te veroveren .

VERSPREIDINGSGEBIED
Maretak tref je aan op bomen die in een gunstig microklimaat groeien, nooit te extreem lage of hoge temperaturen, en in de zomer geen extreme droogte. Bovendien tref je maretak aan waar de mistellijster of kramvogel vertoeft of in een verspreidingsgebied van merels.

MARETAK OOGSTEN
Maretak wordt vooral rond Kerst en Nieuwjaar geoogst en als versiering gebruikt. De traditie wil dat men elkaar omhelst onder een maretak, om zo een lang en voorspoedig leven af te dwingen.

MARETAK ALS HALFPARASIET
Maretak is een halfparasiet die bij de kieming een soort zuignap vormt waarmee hij zich aan de boom vasthecht en dan een worteltje ontwikkeld, duiker genaamd, dat zich door schors en bast naar het spinthout boort , om daar ruw sap op te zuigen.

VOORTPLANTING
Maretak kan gezaaid worden, maar wij vermeerderen door een stuk hout met een jonge maretak te griffelen op een boom van dezelfde houtsoort.

ENTEN
Wij hebben al vele jonge maretak gegriffeld op jonge appelbomen. Met veel succes, maar dit is nogal arbeidsintensief want ook na de hergroei moeten de jonge planten tegen extreme koude en droogte beschermd worden.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Heesters