Kamerplanten voor lichte en donkere plaatsen

Kamerplanten voor lichtere plaatsen

Dyckia
Groene kamerplant zonder bloemen. 

Araucaria Heterophylla
Het is een plant die perfect past in zowel een modern als klassiek interieur. De standplaats bevat best geen volle zon, maar mag wel op zowel lichte als donkere plaatsen staan in de zomer. De plant verdraagt lage temperatuur 5°C en hoge temperatuur 25°C. In de winter niet te warm (6 tot 12°C)en voldoende licht. Geef de plant regelmatig water, de potkluit moet altijd vochtig zijn maar vermijd stagnerend water in de ondertas. Als de plant op een donkere plaats staat mag er niet te veel gegoten worden. Regelmatig bemesten met kamerplantenvoedsel via het gietwater. De Araucaria kan als alternatieve kerstboom worden gebruikt voor een koele plaats. Als de plant onderaan gele naalden krijgt kan dit wijzen op een te donkere standplaats in combinatie met teveel water.

Beaucarnea
De Beaucarnea kan tegen een stootje. De plant groeit haast onverstoorbaar door en laat zich door niets of niemand van haar stuk brengen. De Beaucarnea wordt daarom vaak gegeven als cadeau aan beginnende studenten of wanneer een nieuw huis wordt betrokken. Bovendien kan de plant wel tegen een stootje en stelt ze weinig eisen. De plant kent twee wetenschappelijke namen: Nolina voor de jonge exemplaren, Beaucarnea voor de volwassen plant. De Nederlandse benaming is Olifantspoot. De plant dankt deze aan de brede wortelknol waarin de stam van de plant onderaan eindigt. Die heeft wel wat weg van de poot van een olifant. Zo groot wordt de plant in de woning niet. In het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika echter, waar de Beaucarnea haar oorsprong vindt, groeit ze makkelijk uit tot een boom van wel acht meter hoog.
Plaats: De Beaucarnea heeft een lichte standplaats nodige met voorkeur voor een plek met veel zon. De temperatuur kan variëren tussen 5°en 35° graden Celsius. 
Water: De Beaucarnea kan water opslaan in de stronk en stam, waardoor droge(re) periodes geen enkel probleem zijn. Maar liever heeft ze toch af en toe wat water.

Pannekoekenplant
Een opkomende hippe plant bij de studenten. Het pannenkoekenplantje wordt omschreven als ‘schattig’ en ‘supermooi’, het is en een echt hebbeding dat amper te verkrijgen is. Twee soorten pannenkoekenplantjes zijn de Peperomia en de Pilea. De pannenkoekenplant heeft druppelvormige blaadjes.

Kamerplanten voor donkere plaatsen 

Spathiphyllum
Sterke plant met langwerpige bladeren en aronskelkachtige bloemen.Veel gieten in de zomer, matig in de winter. Hoge luchtvochtigheid. Temperatuur nodig tussen 20 à 22°C. 

Areca
Areca-palm (=Chrysalidocarpus Lutescens) wordt Goudpalm genoemd omdat de decoratieve vedervormige bladeren goudgeel verkleuren als ze in volle licht staan. Zet een Areca op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. *De ideale dagtemperatuur is 18 tot 22°C en 's nachts niet minder dan 12°C. Zorg dat de potkluit altijd licht vochtig blijft, nooit nat en zorg voor een voldoende hoge luchtvochtigheid door bijvoorbeeld het blad te besproeien. Geef tijdens de groeiperiode om de veertien dagen vloeibaar plantenvoedsel. Areca's hebben een goede luchtzuiverende werking.

Dracaena
Dracaena's behoren tot de allerbeste kamerplanten. Gemakkelijk qua onderhoud, lichtbehoefte en water geven.

Hedera 
Er bestaat een groot assortiment klimop die geschikt is voor binnen en buiten. 

Kentia Palm (Howea) 
De Kentia, ook bekend als Howea, is een imposante, frisgroene palm met een tropische achtergrond. Een Kentia zorgt er ook voor dat jij je goed voelt en is bovendien zeer stijlvol. Het is een gemakkelijke plant die regelmatig een nieuw lichtgroen blad geeft vanuit het hart van de plant. Die bladeren zorgen voor zuurstof en zuivere lucht in huis, waardoor men een aangename werk- en woonomgeving krijgt. Een geknipt cadeau voor wie nog geen groene vingers heeft. De Kentia behoort tot de Arecaceae of de palmenfamilie. Een grote familie, want er zijn bijna 4.000 soorten palmen bekend. De Kentia werd in de 19de eeuw ontdekt op het Lord Howe-eiland, een eiland op zo’n 700 kilometer ten oosten van Sydney in de Zuid-Pacific. Geen wonder dat ze helemaal in haar element is bij een temperatuur tussen 20°C en 25°C. In het wild kan ze tot 12 meter hoog worden, maar in onze woonkamer houdt ze het gelukkig wat bescheidener. De Kentia is een sterke plant en staat het beste op een plek zonder direct zonlicht, in halfschaduw. De plant kan goed tegen droge lucht. Eén keer per week water geven is voldoende. Belangrijk is dat overtollig water kan weglopen. Anders gaan de wortels rotten. Voeg in de lente en de zomer telkens een beetje plantenvoeding toe aan het gietwater. De plant vindt het fijn om af en toe onder de douche te staan. De Kentia heeft in de Verenigde Staten de bijnaam Hollywood Palm omdat de plant zo vaak te zien is in films. Een Kentia plant haalt op de werkvloer giftige stoffen uit de lucht en vermindert stress. De Kentia staat, afhankelijk van de pot, mooi in een modern maar ook een klassiek interieur.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten