Dag van de arbeid (1 mei)

Prachtige parfumbloemen kondigen de zomer aan

Deze elegante tuinbloeier doet denken aan een bemost bos en heeft de belofte van zomer in zich. Heeft hij het naar zijn zin, dan worden het er vanzelf meer!  Meiklokjes of synoniem Lelietjes-der-Dalen zijn vaste planten, met vertakte kruipende wortelstokken en elliptisch-lancetvormige bladeren. Ze leven bij voorkeur op beschaduwde plaatsen in bossen. Uit de fijne bloemenklokjes van het lelietje-van-dalen komt geen geluid, maar wel een machtig zoete geur, die ons wil melden dat de zomer zal gaan beginnen. 

De meiklokjes bezitten zeer veel symboliek: 

  • De bloem staat symbool voor zuiverheid, discretie en vooral geluk. Deze laatste symboliek is meteen ook belangrijk voor de 1ste mei, de dag dat we geluk schenken (een bosje meiklokjes) aan al onze geliefden. Met andere woorden schenken van een boeketje meiklokjes betekent dat men voorspoed, geluk en liefde toewenst. Dit gebruik stamt uit 1561 toen de Franse koning Karel IX op 1 mei aan de aanwezige hofdames meiklokjes gaf met de wens dat ze hen geluk zouden brengen.
  • In 1886 werd 1 mei de Dag van de Arbeid.
  • Deze geeftraditie is ook een oud Germaans gebruik, die de komst van de zomer aankondigt: Walpurgisnacht, de tegenhanger van Halloween, een jaarhelft verder. Om de belangrijke godin Ostara te eren gooiden de Germanen lelietjes-van-dalen in vreugdevuren.
  • Meimaand is ook Mariamaand. Op Maria-afbeeldingen zijn er vaak ook meiklokjes te zien. Welriekende bloemen verwijzen naar de Heilige Maagd. Op afbeeldingen duidt het meiklokje zuiverheid en nederigheid aan. Zo gaat ook het verhaal dat de lelietjes-van-dalen zijn ontstaan uit de tranen van de heilige Maagd Marie, nadat ze het graf van haar zoon had bezocht. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bloemen voor de feestdagen