Hydrangea (Hortensia)

Tuincentrum Groendekor nabij Brussel

Plantkundigen hebben een 40-tal soorten Hydrangea beschreven. De naam Hydrangea is voor het eerst gebruikt door de botanist Grovonius in zijn 'Flora Virginica'. De naam Hortensia werd gegeven ter ere van Hortense van Nassau, de dochter van de Prins van Nassau, die deel uitmaakte van de plant-hunter-expeditie van Bougainville. Volgens de teeltwijze kunnen Hortensia's behoren tot verschillende kleurgroepen. De Hydrangea kent een zeer langdurige bloei. Er is keuze uit grote en kleine variëteiten. Vaak zijn er mooie herfstverkleuringen van bloeiwijze en bladeren. Er zijn mogelijkheden om in de schaduw te planten. De Hydrangea is gemakkelijk te onderhouden en te snoeien. De bloemen kunnen als snijbloem en als droogbloem gebruikt worden.

Verzorging: Hortensias hebben veel water nodig, daarom is een frisse standplaats in de schaduw aan te bevelen. Breng na het planten een dunne laag mulch aan om de grond vochtig en luchtig te houden. Zeer blauwe hortensiakleuren worden bekomen door op zure grond te planten, te gieten met regenwater, en aluinpoeder aan de grond toe te voegen. Hortensia’s verkiezen een standplaats op het Noorden of het Westen (schaduw en vocht). De morgenzon moet vermeden worden (Oosten) om de schade door late nachtvorst te beperken.
Compagnons: Hortensia’s met groot blad komen het best tot hun recht wanneer er op de achtergrond struiken staan met kleiner, donkergroen blad. Op zure grond kunnen Ilex Meservae en Pieris en Bamboes hiervoor zorgen. Op kalkrijke grond Syringen, kleinbladige Wilgen, Boerejasmijnen en Struikrozen.

• De Hydrangea Mega Mindy is een ontwikkeling van BEST-select. Deze pluimhortensia vormt een goed vertakte struik met stevige rechtopgaande donkere takken. De struik wordt 1,25m tot 1,75m hoog. De Hydrangea Mega Mindy bloeit vanaf augustus met middelgrote afgeplatte witte bloeikegels die een luchtig effect geven door de gelijke verdeling van grote steriele bloemen en de fertiele bloempjes. De bloemen verkleuren in de herfst sterk rozerood. Ook tijdens de wintermaanden blijven verdroogde bloeiwijzen decoratief. Na de winter dient de Mega Mindy tot circa 30 cm hoogte teruggeknipt te worden om in de zomer een zeer bloeirijke plant met niet al te zware, maar elegante bloeiwijze te bekomen. Mega Mindy Hortensia reageert altijd dankbaar op een stevige mulchlaag van 5 à 10cm. Zo'n laag beperkt de uitdroging van de grond en vermindert de onkruidgroei in de zomer en beschermt de wortels tegen strenge vorst in de winter. Hydrangea 'Mega Mindy' is in de tuin zeer goed te combineren met asters en herfstanemonen. Hydrangea Mega Mindy steunt het KinderKankerFonds vzw. Van elke verkochte plant wordt immers een deeltje van de opbrengst afgestaan aan de werking van deze vzw.
• Hydrangea Macrophylla 'Endless Summer' is een nieuwe Amerikaanse variëteit die heel de zomer doorbloeit.
• Hydrangea Macrophylla is een bladverliezende soort die in het land van oorsprong, Japan, tot 3m hoog groeit en afgeplatte bloeiwijzen heeft. De bolvormige Hortensia bloeiwijze is hieruit ontstaan.
• Madame Emile Mouillère is de meest klassieke Hortensia. Zeer bloeirijke puur witte hortensia, die ook volle zon verdraagt. Bij het uitbloeien verschijnen er roze vlekjes op de bloemblaadjes.
 Hydrangea serrata, de 'berghydrangea', is winterharder dan de Hydrangea Macrophylla en heeft een fijner voorkomen.
• ...

De top 10 Hydrangea volgens Groendekor: 
1. Mme Emile Mouilière (wit)
2. Renate (blauw)
3. Rosita (roze)
4. Blue Wave (plat blauw)
5. Libelle (plat wit)
6. Kardinal (plat rood)
7. Hydrange Arborescens 'Annabelle'
8. Hydrange Serrata 'Preziosa'
9. Hydrangea Involucrata 'Hortensis'
10. Hydrangea Paniculata 'Grandiflora'

Bekijk meer productgroepen in de categorie Heesters