Bloembollen planten

Hoe bloembollen planten?

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in volle of gedeeltelijke zon willen groeien. Bloembollen groeien bijna in elke omgeving, mits deze goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze lang in het water staan, dus vermijdt omgevingen die veel overstromen, zoals de voet van heuvels of onder de afwatering. Om zeker te zijn of je bloembol van de zon wil genieten, kan je het etiket op de verpakking nalezen. Kies een goede plek om je bloembollen te planten. 

  • Stap 1: Graaf of een gat voor bedbeplanting of individuele gaten voor individuele beplanting van bloembollen of kleinere clusters. Om te zien hoe diep je moet planten, beschouw dan de grootte van de bloembol. Grote bloembollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bloembollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant.
  • Stap 2: Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Mix een beetje natte turf om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen- de bloembollen zachtjes in de grond met de puntige kan boven. Zet grote bloembollen, 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bloembollen 3 tot 7 cm. Eigenlijk kan er niets fout gaan want zelfs onderste boven komen bloembollen nog boven de grond, maar je plaatst de bloembol toch het best met de punt naar boven. 
  • Stap 3: Bedek de bloembollen met aarde en water, wanneer de grond nog niet nat is. 

Niets is zo makkelijk! Door je aan de regels te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop bloembollen, zet ze in de tuin, en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten

Het is een feit; om te genieten van bloeiende bloembollen - zoals tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en andere bloemen – moeten de bloembollen in de herfst worden geplant. Dat is het inspannende aspect, daarnaast bestaat er ook een plezierig aspect aan bloembollen. Er is namelijk niets makkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen.

Voorjaarsbloeiende bloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbloeiende bloembollen voor de eerste vorst moeten worden geplant. Het is het beste de bloembollen zo snel mogelijk na aankoop, te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

Welke selectie voorjaarsbloembollen planten? 

Voorjaarsbloeiende bloembollen hebben een grote variëteit een grote verscheidenheid aan kleuren, hoogtes en bloeiperiodes. Laat je fantasie het werk doen. Alles wat je moet weten over het planten van bloembollen staat op de verpakking geschreven, indien je toch nog vragen hebt kan je terecht bij de bloembollenspecialisten in onze winkel te Sint-Pieters-Leeuw. Wat je moet weten is; de kleur van de bloem, in welke maand deze bloeit, hoe hoog hij groeit, in welke maand hij moet worden geplant, en hoe diep. Alvast inspiratie opdoen? Kijk dan bij de verschillende soorten bloembollen

Bloembollen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel, hier enkele tips: 

  • Plant laaggroeiende bloembollen, zoals hyacinten voor hoger bloeiende bloembollen zoals de tulp. 
  • Plant alle bloembollen in groepen, in kleine clusters of grote bedden, één bloem alleen staat zo verloren in de tuin.
  • Plant groepen van erg vroeg bloeiende bloembollen, zoals krokussen in het gras om zo een ‘natuurlijke’ beeld te krijgen.

Kunnen bloembollen in potten worden geplant? 

Uiteraard! Je kan bloembollen zeker in potten planten. Zorg er juist voor dat er enerzijds een gat zit onderaan je pot zodanig dat het water goed kan doorlopen en anderzijds dat je pot groot genieg is. Meer info over het planten van bloembollen in een mand/pot kan je hier vinden. 

Bron: iBulb

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bloembollen