Gazon aanleggen

Gazon aanleggen in uw tuin nabij Brussel? Dat is een goede keuze. Een gazon dient als mooie basis voor uw tuin. Van een gazon krijgt uw tuin een prachtige, groene uitstraling. Een gazon is bovendien voor vele doeleinden geschikt. Afhankelijk van het type gras, kunnen uw kinderen heerlijk spelen op het gras of kunt u genieten van een oase van rust. Een gazon aanleggen is misschien eenvoudiger dan u denkt. Voordat u kiest voor het aanleggen van een gazon of het inzaaien van een gazon, is het eerst van belang om te bepalen welk soort gras u wenst in uw tuin.  

Soorten gras in de tuinOns team helpt u graag bij de aanleg van uw gazon

Bij de aanleg van een gazon kunt u voor verschillende typen graszoden kiezen. Afhankelijk van de ligging en het gebruik, kunt u de grassoort kiezen die het beste bij uw tuin past. Bij Tuincentrum Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw, gelegen nabij Brussel, verkopen wij een aantal gangbare grassoorten:

  • Speelgazon is bij Groendekor het meest verkochte grastype. Deze grassoort is populair onder gezinnen. Het gras bestaat namelijk uit een aantal sterke grassoorten die goed tegen een stootje kunnen. Kinderen kunnen rennen, ravotten en spelen op speelgazon, zonder dat het gras kapot gaat. Het is zelfs mogelijk om op speelgazon een potje voetbal te spelen. Mocht uw speelgazon toch beschadigd raken, dan zal het snel herstellen.
  • Schaduwgazon is ideaal wanneer uw tuin deels in de schaduw ligt. Dit gras groeit namelijk zelfs goed in een schaduwrijke omgeving. Mocht de zon toch op het schaduwgazon schijnen, dan zal het niet uitdrogen. Net als speelgazon, kan dit gazon ook best tegen een stootje. Zo kunt u zonder problemen lopen op schaduwgazon.
  • Siergazon is in tegenstelling tot speelgazon en schaduwgazon, niet geschikt om intensief op te lopen. Siergazon is, zoals de naam al zegt, vooral een zeer goede keuze als u van het groen wilt genieten. Ons decoratieve siergazon bestaat uit fijne grassoorten die een prachtig mooie en frisgroene kleur hebben. Dit gazon vraagt iets meer onderhoud dan speel- en schaduwgazon, maar daar krijgt u wel veel voor terug.

Gazon aanleggen: twee manieren

Een gazon aanleggen kunt u grofweg op twee manieren doen. De eenvoudige manier is graszoden aanleggen, maar u kunt ook uw gazon inzaaien. In beide gevallen is de beste tijd april-mei of augustus-september. De temperatuur dient idealiter tussen de 10 en 15 graden te zijn. Zowel bij het aanleggen van graszoden als het inzaaien van uw gazon, dient u allereerst de grond te egaliseren. Hierbij is het van belang om al het onkruid, grind, stenen en houtresten weg te halen. Vervolgens dient u de bovenste grondlaag om te spitten. U kunt ervoor kiezen om vruchtbare grond als compost door deze grondlaag te mengen. De grond is nu gereed.

Hoe gazon aanleggen?

Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe een gazon aan te leggen. Voor een gazon aanleggen met een mooi resultaat, rolt u de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Na het leggen van de graszoden, kunt u de naden aanvullen met aarde. Vervolgens dienen de graszoden aangedrukt te worden, waardoor uw gazon een egaal geheel wordt. Na zo’n anderhalve maand zijn de graszoden vastgegroeid. Zorg ervoor dat uw gazon goed vochtig blijft. Bij een hoogte van 5 centimeter kunt u het gras maaien met een grasmaaier met scherpe messen.

Hoe gazon inzaaien?

In plaats van graszoden leggen, kunt u er ook voor kiezen om een gazon in te zaaien. Voor 50 vierkante meter heeft u 1 kilo graszaad nodig. Het graszaad dient in twee richtingen over uw egale grond gestrooid te worden. Het is van groot belang dat uw gazon goed vochtig blijft. Als uw gazon 5 cm hoog is, kunt u uw gazon maaien. U bereikt het mooiste resultaat met een grasmaaier met scherpe messen.

Graszaad en graszoden kopen in Brussel

Graszaad en graszoden kopen in Brussel doet u uiteraard bij Groendekor. In ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw hebben wij alles dat u nodig heeft voor een gazon aanleggen. Graszaad zaaien en graszoden leggen in Brussel en Anderlecht was daarmee nog nooit zo makkelijk. Let op: bij het kopen van graszoden, dient u de graszoden zo snel mogelijk aan te leggen. Maak dus eerst uw tuin gereed alvorens u de graszoden bij ons koopt.

Bezoek ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw

Wilt u ook gras in uw tuin, maar weet u niet welk grastype geschikt is voor uw tuin? Of twijfelt u tussen graszoden of graszaad? Dan adviseren de specialisten van Tuincentrum Groendekor u graag over uw gazon. Bezoek ons tuincentrum en spreek een van onze medewerkers aan. U vindt ons tuincentrum op slechts 10 minuten afstand van Brussel, grenzend aan Anderlecht.