Vandaag zijn wij helaas gesloten

  Heeft u vragen?

  02/377.86.32

  Hoe plant ik aardbeien?

  Hoe plant ik aardbeien?

  Aardbeien zijn heerlijk tijdens een warme voorjaarsdag. Zeker als je ze zelf geplant hebt en zag groeien. Recht van de plant proeven: smakelijk!

  Bepaal de gewenste soort aardbei

  Je kan aardbeien zaaien of planten. Met planten sla je enkele stappen van het kiemproces over en win je behoorlijk wat tijd.

  Bij aardbeien wordt een onderscheid gemaakt tussen eenmaaldragende en doordragende rassen. Eenmaaldragende rassen geven één keer per jaar oogst terwijl je bij doordragende rassen meerdere keren per jaar kan oogsten.

  Kies het goede moment en de juiste plaats om te planten

  Aardbeienplanten houden van een humusrijke, goed doorlatende grond en staan graag beschut van de wind. Ook rekenen ze op een standplaats met flink wat zon. Daarnaast zijn aardbeien gevoelig voor ongedierte en ziektekiemen in de grond. Plant ze dus slechts een paar jaar op dezelfde plek en gebruik nooit compost of verse mest, dit lokt net de insecten waar je planten slecht tegen kunnen. Aangepaste plantenvoeding en bodemverbeteraar daarentegen mag je wel aan de grond toevoegen.

  Eenmaaldragende rassen mogen in maart-april (oogst in juli van hetzelfde jaar) of juli-augustus (oogst in juli van het volgende jaar) geplant worden. Doordragende rassen kunnen in het vroege voorjaar (oogst vanaf juli van hetzelfde jaar) of in augustus (oogst vanaf juli van het volgende jaar) geplant worden.

  Voor de beste oogst (lees: maximale opbrengst) plant je je aardbeien best in augustus, specifiek in de derde week van augustus. In die periode verkopen wij ook de gezondste plantjes. Vanaf juni krijgen de aardbeiplanten namelijk uitlopers (scheuten met wortels die in de grond volop groeien) en ontwikkelen de wortels zich tot ze in augustus klaar zijn om verplant te worden.

  Hou voldoende afstand tussen de planten

  Wanneer je je aardbeien in je moestuin gaat planten, hou je ongeveer 30 cm aan tussen de planten en ongeveer 60 cm tussen de verschillende rijen. Eventueel kan je de planten reeds onderdompelen in water voordat je ze in de grond plaatst. Maak een voldoende breed plantgat en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat. De ideale hoogte is wanneer de kroon van de plant net boven het grondoppervlak komt. Aardbeienplanten houden van water dus maak de grond daarna goed vochtig en geef regelmatig water. Om onkruid te vermijden en de grond goed vochtig te houden, raden we ook aan om aardbeienfolie over de grond te leggen voor je gaat planten.

  Als je ze in een bloempot gaat planten, is folie natuurlijk minder nuttig. Daarbij is het belangrijk dat je een ruime pot kiest met diameter van 30 cm, 8 à 10 liter inhoud én goede drainage onderaan door hydrokorrels of steentjes. Zo vermijd je dat de plantjes in te natte grond staan. Met kwalitatieve potgrond en regelmatig een dosis meststoffen heb in no time heel wat lekkere, sappige aardbeien. Per bloempot kan je 3 à 5 doordragende aardbeiplantjes planten.

  Weetjes

  • Om schade aan de plant te voorkomen, dek je de grond af met stro (tegen rotting) of zwarte plastic folie (tegen nachtvorst).
  • Span indien nodig een net of vliesdoek over de planten om ze te beschermen tegen de vogels.
  • Doordragende aardbeienrassen kunnen ook prima in pot geteeld worden.