Kruidentuin aanleggen

Iedereen kan een kruidentuin aanleggen! Kies ervoor om een kruidentuin aan te leggen in de tuin, in de kas, in bakken of potten of binnen op de vensterbank. Als u veel in de keuken staat en graag met verse kruiden kookt, is een kruidentuin ideaal voor u. Tuincentrum Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw geeft u graag kruidentuintips, zodat u goed voorbereid aan de aanleg van uw eigen kruidentuin kunt beginnen. Bekijk snel ons ruime aanbod kruiden.

Kruidentuin aanleggen in Brussel: de grondsoort bepalenKruidentuin aanleggen nabij Brussel?

Alvorens u begint met het zaaien van uw favoriete kruiden, is het van belang om te achterhalen met wat voor grond u te maken heeft in uw tuin. Sommige kruiden groeien het beste op droge zandgrond, terwijl andere kruiden weer meer geschikt zijn voor zware grond, zoals klei. In de regio Brussel en Anderlecht bestaat de grond uit een combinatie van zand en leem. Deze grondsoort is zeer vruchtbaar. Door het zand zal de grond toch goed afwateren en opwarmen, waardoor deze grond ook geschikt is voor mediterrane kruiden. Enkele voorbeelden van mediterrane kruiden zijn lavendel, tijm, dragon en kamille. Het aanleggen van een kruidentuin in Brussel is dus geen probleem. Wilt u toch extra voeding aan uw grond toevoegen, dan kunt u ervoor kiezen om de bodem te composteren. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier om de grond van uw kruidentuin te voeden.

Kruidentuintips van Groendekor

  • Leg uw kruidentuin dicht bij uw keukendeur aan. Zo kunt u tijdens het koken snel even een aantal kruiden plukken. Dit gemak zorgt ervoor dat u uw kruiden vaak zult gebruiken.
  • Wilt u het hele jaar door kunnen genieten van uw vers gekweekte kruiden? Kiest u dan voor kruiden als salie, oregano, tijm en rozemarijn. Deze kruiden kunt u jaar in jaar uit blijven oogsten. Het zijn bovendien heerlijke smaakmakers.
  • Heeft u zaadjes geplant, dan heeft u veel geduld nodig alvorens u een volle kruidentuin heeft staan. Sommige kruiden groeien langzaam en andere kruiden zult u zelfs nooit meer terugzien. Ook zullen er wellicht kruiden of planten groeien die over zijn komen waaien uit de tuin van uw buren. Daarom is het van groot belang om uw kruidentuin goed te onderhouden en veel geduld te hebben. 
  • Houd een overzicht of plattegrond bij van de kruiden die u heeft gezaaid. Zo zult u niet vergeten op welke plek welk kruid staat.

De beste ligging voor uw kruidentuin

Om de juiste plaats te bepalen voor uw kruidentuin aanleggen, kiest u bij voorkeur voor een plek in uw tuin waar veel zon schijnt. Voor de meeste kruidensoorten is zon namelijk een levensvoorwaarde. Deze kruiden willen minstens 6 uur per dag zon hebben. Er zijn enkele kruidensoorten, waaronder peterselie, die juist halfschaduw of schaduw wensen. Wanneer u specifieke vragen heeft over de plaatsbepaling van uw kruiden, kunt u altijd een van onze medewerkers aanspreken in Tuincentrum Groendekor. Op slechts 10 minuten afstand van Brussel vindt u ons mooie tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw.

Hoe een kruidentuin aan te leggen?

Bij een kruidentuin aanleggen komt veel creativiteit kijken. U kunt zelf de indeling bepalen. Zo kunt u kiezen voor een wilde, ongerepte kruidentuin of juist een moderne, strakke indeling. Voor de wat grotere moestuin is het aan te raden om een aantal looppaden tussen de kruidensoorten te creëren. Door wat reliëf aan te brengen in uw moestuin creëert u een speels geheel. Ook wanneer u niet veel ruimte heeft, is het mogelijk om een kruidentuin aan te leggen. Dit wordt ook wel een vierkantemetertuin genoemd. U kunt bijvoorbeeld kruiden laten groeien in enkele houten bakken op uw terras.

Binnen een kruidentuin aanleggen

Heeft u geen tuin tot uw beschikking, of heeft u geen plaats in uw tuin? Ook dat is geen probleem. In dit geval kunt u binnen een kruidentuin maken. Tegenwoordig is het heel hip om binnenshuis kruiden te kweken. Basilicum, tijm, bieslook, oregano, rozemarijn, Dille en peterselie zijn allemaal kruiden die u binnen kunt kweken. Er zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is voldoende licht en warmte essentieel voor de meeste kruiden. De vensterbank is dan ook een veel gekozen plek voor een kruidentuintje. De zaden van deze kruiden zijn allemaal te koop bij Tuincentrum Groendekor. Wandel gerust eens binnen en u zult gegarandeerd inspiratie opdoen. Ons tuincentrum grenst aan Brussel en Anderlecht en is daarmee goed te bereiken.

Bezoek ons tuincentrum in Brussel

Heeft u ook zo’n zin gekregen om een kruidentuin aan te gaan leggen? Bezoek dan Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw en u zult alles vinden dat u nodig heeft voor de kruidentuin van uw dromen. Ook voor andere tuinklussen, zoals een gazon aanleggen, kunt u terecht bij Groendekor,