Moestuin aanleggen

Momenteel is het aanleggen van een eigen moestuin zeer populair in België. Het voorjaar is een ideaal moment om lekker de moestuin in te gaan, bijvoorbeeld in de omgeving van Brussel. Veel mensen vinden het leuk om hun eigen groenten te verbouwen. Met een eigen moestuin hoeft u niet meer naar de winkel, maar kunt u seizoensgebonden koken uit eigen tuin. Wilt u ook een moestuin? Dat is misschien makkelijker dan u denkt. Tuincentrum Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw helpt u graag op weg. In dit artikel delen wij een aantal moestuintips met u.

Moestuin aanleggen: kies de juiste plaatsLeg nu uw eigen moestuin aan!

Gaat u een moestuin aanleggen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Allereerst moet de plek van de moestuin worden bepaald. Groenten zijn zonaanbidders. Daarom kiest u idealiter voor een plek met minimaal 6 tot 8 zonuren op een dag. Kiest u bovendien bij voorkeur voor een plek in de tuin waarbij de wind uit het zuiden komt. Uit deze windrichting komt namelijk de warmste lucht en daar zullen de groenten in uw groentetuin goed van groeien. Is uw tuin omheind met een hoge schutting? Dan doet u er wellicht goed aan om het groentebed te verhogen. Hiermee zal de zon langer uw moestuin bereiken. Bent u er niet zeker van of uw moestuin genoeg licht vangt? Dan kunt u ervoor kiezen om de schutting in een lichte kleur te schilderen. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het zonlicht.

Stappenplan bij een moestuin aanleggen

Met het stappenplan van Groendekor wordt een moestuin aanleggen een stuk gemakkelijker. Wanneer u dit stappenplan stap voor stap volgt, is de kans groot dat u binnenkort van uw eigen verbouwde groenten zult kunnen genieten:

  • Kies voor een beschutte plek met minimaal 6 uren zon per dag.
  • Maak de grond van uw moestuin vlak, spit de aarde goed om en verwijder eventueel onkruid.
  • Als u voor biologische moestuingrond kiest, bedekt u dan de bovenste 10 centimeter van uw groentetuin.
  • Stop de zaadjes in de grond. Houd rekening met de grootte van hetgeen u verbouwt.
  • Onderhoud uw moestuin regelmatig. Geef de grond regelmatig water en houd uw moestuin onkruidvrij.

Bekijk ook onze tips voor de kruidentuin.

Grondsoorten in Brussel

Bij een moestuin aanleggen is het belangrijk om te weten wat voor grond u in uw tuin heeft. De belangrijkste grondsoorten in België zijn zandgrond, leemgrond en kleigrond. De grond in de regio Brussel bestaat uit een samenvoeging van zand en leem. Zandleem is een zeer goede en vruchtbare bodem voor een moestuin. Daarom is een moestuin aanleggen in Brussel en Anderlecht bijvoorbeeld een goede keuze.

Groenten zaaien in uw moestuin

Met de vruchtbare grond in uw tuin zullen zeer veel groentesoorten goed groeien. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het zaaien van kerstomaten, bonen en rucola. Deze groenten groeien makkelijk, waardoor u gegarandeerd bent van succes. Daarna kunt u uw moestuin indien gewenst rustig uitbreiden. Voor inspiratie kunt u een bezoek brengen aan ons tuincentrum. Tuincentrum Groendekor is gelegen nabij Brussel en heeft een zeer ruim assortiment aan zaden. Kiest u bijvoorbeeld ook eens voor kruiden als peterselie en dille of groenten als radijs, wortels en prei.

Wat heeft u nodig bij de aanleg van een moestuin?

Een moestuin aanleggen is niet moeilijk, maar u heeft wel het een en ander nodig. Vanzelfsprekend heeft u verschillende groente-, kruiden- en fruitzaden nodig om in uw moestuingrond te zaaien. Nu komt het aan op het tuingereedschap. Gereedschap dat goed van pas zal komen zijn een spade, een schepje, een hark en een gieter. Gebruik de spade om de aarde goed mee om te spitten, met de schep kunt u de zaden planten, met de schoffel kunt u eventueel onkruid verwijderen en met de gieter kunt u uw moestuin natuurlijk regelmatig bewateren. Al deze benodigdheden zijn verkrijgbaar in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw. Het is van groot belang om uw moestuin het gehele jaar onkruidvrij te houden. Zo zullen uw groenten, kruiden en fruit gezond blijven. Misschien verwacht u dat u een groot stuk grond nodig heeft voor uw moestuin, maar dat is niet het geval. Bij slechts één vierkante meter grond kunt u al een moestuin maken. Ideaal wanneer u in Brussel woont en een wat kleinere tuin heeft.

Uw moestuinexpert in Brussel

Heeft u vragen over het aanleggen of het onderhouden van uw moestuin? Vraag het aan een van onze vakmensen. In Tuincentrum Groendekor staan wij altijd klaar om u verder te helpen met uw groentetuin. U kunt ons vinden op het volgende adres: Bergensesteenweg 408, 1600 Sint-Pieters-Leeuw, grenzend aan Anderlecht.