Tijd om Korona te planten

Nee, dit heeft niets te maken met het virus, wel met het beste aardbeienras. :)

Wie het internet afschuimt op zoek naar de beste, lekkerste en gezondste aardbeisoort komt steevast bij Korona terecht.  Vele aardbeikenners die al tientallen rassen uitprobeerden noemen dit het beste ras wegens de zachte, smeuïge vruchten met een sublieme smaak. De soort is bovendien weinig gevoelig voor bekende wortelziekten en voor witziekte of echte meeldauw. 

 

 

Tips om te planten:

De weken na 15 augustus zijn de beste weken van het jaar om aardbeien te planten. Om volgend jaar de beste oogst met grote vruchten te verkrijgen dien je nu de in potjes opgekweekte jonge aardbeiplantjes in vollegrond te planten. In augustus is de grond nog warm en zijn de planten zeer groeikrachtig waardoor ze op hun sterkst de winter kunnen ingaan. 

Plant op een lichte plaats in een goed waterdoorlatende humusrijke grond waarin wat aardbeienmest gemengd werd. Als de grond te zwaar is, en soms te nat in de winter , maak dan ruggen zoals bij aardappelen en plant wat hoger, om wortelziekten te vermijden.

Zet de planten niet te diep, op ongeveer 25-30 cm van elkaar in de rij, en de rijen 75 cm van elkaar en giet ze eens goed aan.

 

 

 

 

Er zijn twee soorten aardbeiplanten :

de eenmaaldragende: deze geven veel vruchten in een korte periode, meestal juni-juli

de doordragende of remonterende: deze geven over een langere periode vruchten, zelfs tot in de herfst

Bij de eenmaaldragende  is de bekendste Elsanta : een stevige aardbei , met een zeer grote opbrengst en een uitstekende smaak. Net zoals Darselect die wat vroeger te plukken is. Wie denkt dat de aardbeien vroeger beter smaakten kan nu nog altijd de vroege sappige aromatische Gorella planten of Senga Sengana wiens intens zoete nasmaak nostalgische gevoelens opwekt. Wie de oorlog nog meegemaakt heeft, kent ook nog de Mme Moutot.
De moderne soort Lambada brengt wat minder op, maar dat wordt gecompenseerd door de mooie rode kleur en de zeer goede smaak.

Bij de doordragende aardbeien is de bekendste de goed producerende liefhebberssoort Ostara , maar ook de zeer sappige kleine zoete dessertaardbei Mara des bois. De zeer zoete naar bosaardbeien smakende korte dikke Charlotte mogen in de moestuin van een kok niet ontbreken.
Een bijzondere soort is Mieze Schindler , die purperrode vruchtjes maakt met witrose vruchtvlees en met een uitzonderlijke smaak. Net zoals de witgele Pineberry met friszoete ananassmaak is Mieze Schindler niet zelfbestuivend en heeft dus een andere soort nodig als bestuiver.

 

Conclusie : Mits een goede keuze van de soorten kan een gezin van juni tot september lekkere verse aardbeien uit de tuin oogsten , en als er voldoende plaats is in je tuin kunnen eenmaaldragende aardbeien voldoende potten confituur opleveren om het jaar door te komen.