Carnaval in huis en tuin

Carnaval in huis en tuin

Gister 7 februari is overal het carnaval weer losgebarsten, met de meest uitzinnige praalwagens, veel hoempapamuziek en gekke kostuums. Ook voor degenen die het feestgedruis liever aan zich voorbij laten gaan zijn een beetje kleur en vrolijkheid in de sombere wintermaanden van harte welkom. En dan brengen vrolijk gekleurde tuin- en kamerplanten met de toepasselijke naam ‘Carnaval’ uitkomst. Een paar aanraders.

Kleur en vrolijkheid in huis

  • Bloeiende tulpen zijn nu volop verkrijgbaar. Ga op zoek naar een mooie bos van de tulpen ‘Carnaval de Nice’ (gevlamd rood-wit, dubbele bloem) of ‘Carnaval de Rio’ (gevlamd wit-rood, enkele bloem).
  • De Celosia’s ‘Carnaval Robina’ en ‘Carnaval Flame’ hebben niet alleen opvallende, grillige hanenkammen (de Nederlandse naam is ‘pluimhanenkam’), maar ook nog eens prachtige kleuren. De ‘Carnaval Robina’ verkleurt van zuurstokroze naar rood en de ‘Carnaval Flame’ verkleurt van geel naar oranje. In de zomer kunt u ze op het terras of balkon zetten.

Kleur en vrolijkheid in de tuin

  • De rotsheide Pieris japonica ‘Carnaval’ is een wintergroene heester met groen blad met een witte rand, die in het voorjaar extra opvalt vanwege het rood gekleurde jonge loof en de witte bloemtrossen. De struik wordt 100 tot 150 centimeter hoog en kan in de volle zon en halfschaduw.
  • Ook van de weigelia ‘Carnaval’ of ‘Courtalor’ krijgen we een goed humeur. De compacte sierstruik bloeit in april-mei rijk met zachtroze bloemen. De struik wordt zo’n 1 tot 1,5 meter hoog en kan zowel in de volle zon als halfschaduw.
  • Nu bestellen of kopen en in maart-april oppotten of in mei buiten (in pot of volle grond) poten: de knollen van de decoratieve dahlia ‘Dutch Carnaval’. Deze wordt zo’n 90 centimeter hoog en krijgt grote rode bloemen met gele puntjes. Bloeit van augustus tot november. Ook prachtig als snijbloem, binnen in een vaas.
  • Zet alvast de Portulaca grandiflora ‘Carnaval’ op uw verlanglijstje, een eenjarige zomerbloeier die witte, gele, oranje, rode en roze bloemen krijgt. De ‘portulak’ is een posteleinsoort, maar deze wordt speciaal gekweekt om zijn bloemen en is dus niet eetbaar. Hij heeft een exotisch, vetplant-achtig uiterlijk en de bloemen lijken wat op mini-pioenroosjes. Leuk in een hangmand aan de pergola of in een pot op de tuintafel. Bloeit op een zonnige plek rijk en feestelijk van mei tot september.