Zenplanten: Woonplanten van de maand mei

Zenplanten: Woonplanten van de maand mei

Het verhaal achter Zenplanten 

Bonsai en Ficus Ginseng hebben krachtige vormen, groene kracht en een sobere uitstraling gemeen. Alle twee passen ze goed bij de groeiende belangstelling voor meer rust en zingeving in het leven. Daarnaast zijn het absolute blikvangers in de minimalistische interieurtrend die nog altijd aanhoudt. Zenplanten zijn makkelijk in het onderhoud, mooi om te zien en gezegend met een serene uitstraling die echt iets met hun omgeving doet. 

Keuze assortiment 

Bonsai in het Japans betekent letterlijk 'boom in pot'. Houtachtige planten worden door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gecreëerd waarbij het uiterlijk wordt bepaald door de essentie van de plant. Voorbeelden van planten die zich voor bonsai lenen zijn Chamaecyparis, granaatappel, Crassula ovata en Carmona retusa. Momenteel zijn ficussoorten het populairst. 

Ficus ginseng wordt gekweekt in het zuiden van China en in Maleisië. Op de karakteristieke stronk wordt een kleinbladige Ficus microcarpa geënt, die vervolgens in een bonsaivorm wordt gesnoeid. Die kan smal en hoog zijn, of juist breed en laag, afhankelijk van de snoeiwijze. Voor het meest esthetische effect mag de pot hooguit éénderde van de totale hoogte van de plant zijn. 

Herkomst

Zenplanten als fenomeen vinden hun oorsprong aan het einde van de 14de eeuw, toen Zen boeddhisten sobere tuinen van uitzonderlijke schoonheid inrichtten om te mediteren. Centraal stond eerbied voor de natuur. De eenvoud is bedrieglijk: wie aan de gang gaat met Zenplanten, ziet al snel dat ze diepte op een locatie brengen en steeds interessanter worden. 

Verzorgingstips

  • Alle Zenplanten staan graag op een lichte plek, zonder volle zon. 
  • Bonsai en Ficus Ginseng hebben graag een lichtvochtige kluit zonder voetbad. 
  • Eens in de drie, vier weken wat plantenvoeding volstaat. 
  • Worden Zenplanten te groot, dan kunnen ze worden teruggesnoeid. 
  • Zakt de temperatuur niet onder de 15°C, dan kunnen deze planten ook het terras op.