Waarom is kalk belangrijk voor uw gazon?

Waarom is kalk belangrijk voor uw gazon?

Het is belangrijk om elk jaar na te gaan of u kalk moet strooien op u gazon. De grond van uw gazon verzuurt met de tijd. Wanneer uw gazon een onaangepaste zuurtegraad heeft zal enerzijds de bodemstructuur verslechteren , met een verminderde grasgroei tot gevolg, en anderzijds zullen de planten het moeilijker krijgen om voldoende voedingstoffen op te nemen.  

Door dan kalk toe te voegen, wordt het natuurlijk proces van verzuring tegengegaan, de zuurtegraad van uw gazon wordt terug op peil gebracht,en toegevoegde meststoffen aan uw gazon zullen beter werken en minder uitspoelen. Let op dat je niet te veel kalk strooit anders wordt de grond alkalisch.

Hoe herken je een zure bodem? 

Verzuring van de bodem zie je vaak  tijdens de winter als er veel mos groeit. Laat jaarlijks een kleine grondanalyse uitvoeren om de Ph en voedingstoestand te kennen, zo kan je gericht bekalken en bemesten zonder verspilling en met het beste resultaat.

Hoeveel kalk heb je nodig? 

Als je op voorhand de zuurtegraad van je bodem te kent,kan je de juiste bekalking toe passen.  Wil je weten hoeveel kalk je effectief nodig hebt? Breng een grondstaal  van 1kg van je gazon  binnen bij Groendekor om te analyseren.(kost 7.5 euro) Onze specialisten geven je hier graag meer advies over! Je kan deze ook zelf testen met de pH-Bodemtest Ecostyle.

Wanneer bekalk je een gazon?

Het is best om je gazon in het najaar te bekalken, voor een regenperiode. Zo krijgt uw bodem voldoende tijd om de kalk op te nemen en om zichzelf te herstellen vooraleer de temperaturen in het voorjaar weer gaan stijgen.

Producten:  zeewierkalk, groenkalk-DCM of Ecostyle-kalk.

Tip: Wanneer uw u gazon een laatste keer afrijdt in het seizoen, behoudt dan een hoogte van ongeveer 3 cm. En denk eraan om het gras te bemesten met een najaarsmeststof, bijvoorbeeld: Viano of DCM.