Zelf iets doen aan biodiversiteit in de tuin

Zelf iets doen aan biodiversiteit in de tuin

Op klimaatmarsen komen veel mensen met hart voor milieu en natuur. Het is dan ook een belangrijke kwestie, want wereldwijd gaat het slecht met veel flora en fauna. Of u nu meewandelt of niet, iedereen kan een steentje bijdragen door te zorgen voor meer biodiversiteit in de tuin.

Wat is biodiversiteit eigenlijk?

Biodiversiteit staat voor het complexe natuurlijke systeem van al het leven op aarde, van dieren, planten, paddenstoelen, algen tot micro-organismen. Daarbij is er sprake van verschillende milieus of ecosystemen, zoals bos, koraalrif of woestijn. Als resultaat van een evolutie van 3,8 miljard jaar is biodiversiteit voor de mens van het grootste levensbelang. Denk aan belangrijke behoeften als voedsel, bouwmaterialen, natuurlijke textielvezels, actieve bestanddelen van geneesmiddelen, bestuiving van groente- en fruitgewassen, zuivering van lucht, het voorkomen van overstromingen of juist extreme droogte. Dit alles brengen wij in gevaar met onder andere boskap, bebouwing, vervuiling, de productie van broeikasgassen, overbejaging en -bevissing en het uitputten van landbouwgrond.

7 tips voor een biodiverse tuin

Je hoeft geen fanatieke wereldverbeteraar te zijn om zelf wat groener en duurzamer bezig te zijn en bij te dragen aan meer biodiversiteit. Alle beetjes helpen. Vaak bespaart u er nog geld mee ook en bovendien heeft u het plezier van een aantrekkelijke, groene tuin waar ook vlinders, bijen, vogels en andere kleine dieren graag vertoeven.

  • Recycle. Geef oude of beschadigde materialen of gebruiksvoorwerpen een tweede leven. Maak er een stapelmuurtje, insectenhotel, bloembak of hangmand van.
  • Maak een composthoop of koop een compostbak.
  • Kies voor inheemse tuinplanten. Deze trekken veel meer insecten, zoals vlinders en bijen, aan. Bovendien gaan ze langer mee en vragen ze minder verzorging, speciale voedingsstoffen of water.
  • Maak gebruik van onze natuurlijke producten tegen onkruid, slakken, buxusmot of sterroetdauw. Overal is een milieuvriendelijke oplossing voor.
  • Hang een vogelhuisje of nestkast op, plaats een insectenhotel, egelhuisje of vleermuiskast of word (stads)imker.
  • Leg een vijver aan. Water is een bron van leven voor heel veel dieren, maar ook micro-organismen en insecten. Met een regenton maakt u optimaal gebruik van regenwater. Laat gieters buiten staan, dan heeft u ook altijd regenwater voor uw planten bij de hand (beter en goedkoper dan kalkrijk kraanwater). De vogels maakt u blij met een drink- en badderschaal in de tuin of op het terras.
  • Plant een (kleine) boom en kies een wintergroene haag in plaats van een geïmpregneerde schutting als erfafscheiding. Zorg voor een gevarieerde, hoge en lage beplanting en voor groen en bloemen in elk seizoen. Dat kan ook met potten, bakken, verticale (pallet)tuinen en hangzakken of -manden.

Heeft u geen tuin? Ga dan ‘guerilla’ tuinieren en verspreid zaad(bommen) op kale plekken in uw buurt.

In ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw helpen we u graag op weg.