Zo maak je jouw herfsttuin diervriendelijk

Zo maak je jouw herfsttuin diervriendelijk

Voor blije bijen en vrolijke vogels

We kunnen allemaal wel eens wat hulp gebruiken, zo ook de dieren in je tuin. Met behulp van je flora, kun je de fauna een natuurlijk handje helpen. Dat zorgt niet alleen voor gezellige bedrijvigheid in de tuin, maar ook voor dankbare nieuwe vriendjes. De wissel van het seizoen is een goed moment om te starten aan je diervriendelijke herfsttuin, dan weten de vogels je ook in de winter te vinden en met een beetje geluk trakteren ze je in het voorjaar op een concert. 

1. VOEDING VOOR DE VOGELS

Het is altijd leuk om ook in de stille maanden veel bedrijvigheid in je tuin en op je balkon te hebben. Als je vogels nu al bijvoedert, weten ze je de hele winter te vinden en zoeken ze je ook in het voorjaar weer op. Zingend! Bovendien bouwen vogels nu reserves op voor de winter. Je kunt kant en klare vetbollen kopen om vogels bij te voederen. Op een voederplank kun je stukken appel, peer, banaan, druif en zelfs rozijnen serveren, dat wordt bijzonder gewaardeerd. Ook een schaal met een laagje water levert visite op van dorstige vogeltjes. P.S:. Heb je zonnebloemen in de tuin staan, laat de zaden die daar uit komen dan lekker liggen. Vogels zijn er dol op.

2. BLIJE BIJEN IN DE TUIN

De bijen hebben onze hulp hard nodig. En wij hen. Draag daarom je steentje bij en plant een van de bij-vriendelijke planten in de tuin, zoals Ijzerhard (Verbena), Klimop of Aster. 

3. DIERENTUIN

Egels, padden, salamanders, vlinders, muizen. Voor je het weet transformeert je tuin in een dierentuin. Daar zit niet iedereen op te wachten. Maar niet alle kleine beestjes zijn ongewenste bezoekers. Wist je dat egels slakken tegengaan? Help een handje, maar laat de natuur haar gang gaan.