Tuintips november 2019

Tuintips november 2019

Het herfstweer is als vanouds uitermate grillig, net als de temperatuur die dan weer piekt en dan weer daalt. Maar op een windstille, droge dag kunt u nog allerlei praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfstbestendig, fleurig en sfeervol te maken. U vindt alles wat u daarvoor nodig hebt in ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeux. Neem meteen een kijkje op onze kerstafdeling.

  1. Deze maand kunt u nog voorjaarsbollen planten, mits het overdag niet vriest. Tulpen, narcissen, krokussen,  en nog veel meer bollen kunt u nu in de tuin en in potten planten voor een vroeg en fleurig voorjaar. Bovenop de bollen in pot kunt u ook winterviolen of een Helleborus (kerstroos) planten.
  2. Vul potten en bakken met groenblijvende en bloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
  3. Zorg voor extra sfeer in de tuin met een vuurkorf met Zweedse fakkel, tuinfakkels of kerstverlichting.
  4. Veeg of hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en maak ook de dakgoten schoon. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren als egels daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
  5. Haal de waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage. Zet ook teilen, watertonnen, gieters en vorstgevoelige tuinornamenten in de berging of garage. Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.
  6. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en bind scheuten van klimplanten vast.
  7. Zet vorstgevoelige kuipplanten, zoals Oleander en Abutilon, en stekken van pelargoniums en fuchsia’s bij de verwachting van aanhoudende vorst in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius. Vergeet ze niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water (als de grond droog aanvoelt).
  8. Het is een goede tijd voor structurele aanpassingen, zoals de aanleg van een tuinpad of drainagesysteem en de plaatsing van een schuur of pergola. Wanneer u dit in het voorjaar doet, is het risico dat u planten beschadigt groter.
  9. Zorg ervoor dat u vliesdoek, noppenfolie, jute zakken en stro in huis (of de schuur of garage) hebt om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.
  10. Verwen de vogels met pindaslingers, speciale vogelpindakaas en zaden.