4 tips om je tuinplanten tegen vorst te beschermen

4 tips om je tuinplanten tegen vorst te beschermen

Koning Winter doet zijn intrede. Het is altijd weer spannend hoeveel sneeuw, ijs en kou hij brengt. Houd de weerberichten in de gaten en zorg ervoor dat uw materialen in huis, de schuur of garage hebt om uw vorstgevoelige tuinplanten mee te kunnen beschermen en de winter te helpen overleven. In ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw vindt u wat u daarvoor nodig hebt.

1 Kuipplanten in de winterberging of inpakken

Mediterrane en exotische kuipplanten als oleander, laurier, olijf, fuchsia, potgeranium, bougainville kunnen wel een klein beetje vorst hebben, afhankelijk van hoe groot de kuip of pot waarin ze staan is en of het volwassen planten zijn.Jonge exemplaren in kleine potten kunt u het best in een lichte, koele maar vorstvrije ruimte zetten, bijvoorbeeld in de garage of in een onverwarmde kamer in huis. U hoeft ze dan nauwelijks nog water te geven, alleen af en toe laten luchten en ziek of dor blad verwijderen.

Heeft u geen winterberging, pak de potten dan in met vliesdoek, bubbeltjesplastic of jute doek en zet ze bij elkaar tegen de gevel van het huis. Of zet ze in een iets grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met bubbeltjesplastic, bladeren, stro en/of coniferen- of dennentakken. Dek de potten niet geheel af, want ze hebben wel wat water en voldoende lucht nodig. Bescherm ze eventueel nog met een laag bladeren, stro en/of coniferen- of dennentakken bovenop de potgrond tegen strenge, aanhoudende vorst. En let op dat overtollig regenwater kan weglopen, bijvoorbeeld door de potten op voetjes te zetten. Dat geldt ook voor de potten waarin u voorjaarsbollen hebt geplant.

2 Struik-, pot- en stamrozen: aanaarden of inpakken

Struikrozen in de volle grond en rozen in pot beschermt u door ze 'aan te aarden'. Breng een extra laag aarde aan bij de voet van de roos en druk deze goed aan. Het vorstgevoelige punt van stamrozen is het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien). Bind daar met stevig touw dennen- of kerstboomtakken of stro met jute omheen. 

3 Vliesdoek of oude handdoek tegen verbranding

Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek.

4 Breng een mulchlaag aan

Als bescherming tegen vorst én uitdroging kunt u aan de voet van borderplanten een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers aanbrengen. Laat uw gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is ontstaan er lelijke plekken wanneer u over het gras loopt.