Tuinieren in en rond het pajottenland
EUROVEILING BRUSSEL
De veiling is de oudste afzetcoöperatie van België. Wekelijks worden er honderdduizenden bloemen en planten geveild. Oorspronkelijk was de veiling gesitueerd naast het Kanaal, rechtover het Klein Kasteeltje. Nu bevindt de moderne veiling zich in Neder Over Heembeek, aan de brug Van Praet.
KLETTENBERG ROZENTELER
De boomkwekerij Klettenberg had reeds rozenvelden in Sint Pieters Leeuw in 1906.
TOMATENTEELT ONDER GLAS IN HET PAJOTTENLAND
In Beersel stond een tomatenserre bij de familie Derauwe. Let op de manier waarop de planten ondersteund werden met hakhout, bijvoorbeeld hazelaar-stokken. Later werden die vervangen door ijzeren steunen met draad, Van zodra de warenhuizen hoog genoeg gebouwd werden, werden de tomatenplanten aan koorden gehangen. (Met dank voor de foto's van de heemkundige kring van Beersel en Mr Desmedt)
AARDBEIENTEELT IN HET PAJOTTENLAND
De de aardbeienteelt was er gekomen omdat de kasteelheren deze lekkere vruchten in hun tuin moesten hebben om bij de tijd te zijn, en omdat de hoveniers snel inzagen dat er veel geld mee te verdienen was. In de jaren 1850-1870 was er in Brussel een jonge tuinder begonnen met het verkopen van Franse aardbeirassen en met het selecteren van zijn eigen rassen, die tot aan de eerste wereldoorlog tot de beste rassen behoorden, namelijk De Jonghe, in Sint-Gillis. De Jonghe heeft veel gepubliceerd over de aardbeiteelt, evenals over de druiventeelt .Hij voorspelde dat het lucratieve teelten zouden worden. Terecht, want enkele jaren later begonnen de gebroeders Sohie in Hoeilaart hun succesverhaal, en ontwikkelde de aardbeienteelt in het Pajottenland zich razendsnel. Heel veel kleine onrendabele boerderijen werden plots rendabele tuinbouwbedrijven. Al die lekkere aardbeien en druiven vonden snel de weg naar de lucratieve Brusselse markt. Rond 1906 ontstonden in het Pajottenland vele aardbeisyndicaten, naar het voorbeeld van de druiventelers uit de glazen dorpen. Ook de veiling "Halles des Producteurs" zag toen het levenslicht (rechtover het klein Kasteeltje, langs het kanaal in Brussel).
INKENDAAL THERAPEUTISCHE TUIN
Het revalidatieziekenhuis Inkendaal droomt al jaren van een therapeutische tuin, dit is een project voor buiten-revalidatie, in het verlengde van het ziekenhuis. In het landschap worden diverse therapeutische en recreatieve actiepunten ingeplant, gericht op stimulatie van de mobiliteit, relaxatie, sociale integratie, pedagogiek, recreatie en ontspanning. Op die manier heeft de tuin, behalve een decoratieve groenomgeving, vooral een therapeutische, een sociale en een recreatieve functie. En het werken aan revalidatie in het groen sluit natuurlijk ook mooi aan bij de activiteiten van Groendekor. Omdat de 'Peer Vlesembeek' kan gelinkt worden aan het domein van het kasteel van Inkendaal leek het ons een goed idee om uit de opbrengst van de verkoop van de perelaars een deel te schenken aan Inkendaal en dit voor een concreet goed doel. Dit project van de therapeutische tuin wordt niet door de overheid gesubsidieerd, en daarom zijn giften en sponsoring van harte welkom. In de laatste maanden van 2014 werd een eerste deel van de therapeutische tuin gerealiseerd in de omgeving van de nieuwbouw Partiële Daghospitalisatie voor kinderen. Men voorziet een speeltuin met aangepaste speeltoestellen voor de kinderen en de bijdrage van de koper van Vlesembeekperen, 10 euro per boom, zal hieraan kunnen besteed worden.
KASTEEL INKENDAAL
Voormalig "Kasteel Inkendael", neoclassicistisch landhuis opklimmend tot het midden van de negentiende eeuw, doch naderhand uitgebreid en aangepast. Vanaf 1949 ingericht als "Ziekenhuis De Bijtjes" en thans uitgegroeid tot een gespecialiseerd revalidatiecentrum zogenaamd "Ziekenhuis Inkendaal". Het kasteel was rond 1875 bewoond door François Robijns de Schneidauer,grootgrondbezitter en Provincieraadslid. Deze man moedigde de aardbeiteelt in Vlezenbeek aan door in de kasteeltuin veredelingen en proeven te doen met de aardbezie.
KASTEEL VAN GAASBEEK
Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar een riant buitenverblijf. Het kasteel is omringd door 50 hectare wandelpark en bos met daarin verscheidene historische gebouwen. Verder omvat het domein drie grote vijvers, waar kan gevist worden. Sommige bomen in het park zijn meer dan driehonderd jaar oud.
MUSEUMTUIN GAASBEEK
Tussen 1860 en de Tweede Wereldoorlog behoorden onze hoveniers en fruittelers tot de wereldtop: grootmeesters met groene vingers. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. Groene spitstechnologie uit een tijd toen chemicaliën en moderne technologieën land- en tuinbouw nog niet bereikt hadden. Kennis en vaardigheden uit die gouden periode vormen het onderwerp van de Museumtuin. De Museumtuin van Gaasbeek neemt je terug naar dat roemrijk verleden. Je vindt er groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die omstreeks 1900 in grote tuinen te vinden waren. De beheerders zaaien, planten en verzorgen ze zoals de hoveniers van toen. Het is een hof waar sier en nut elkaar moeiteloos vinden. Een tuin die leeft op het ritme van de seizoenen en volgens de wetten van de natuur.
KASTEEL VAN RATTENDAAL
Het kasteel van Rattendaal is gelegen in de vallei van Rattendaal, langs de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw. De tuin is ontworpen door de schilder-tuinarchitect Henri Van Assche. Hier is Leopold Guillaume Gillekens geboren, als zoon van de tuinier van het kasteel. Gillekens is de belangrijkste directeur van de tuinbouwschool van Vilvoorde geworden, hij was ook adviseur van de Franse keizer Napoleon III en had goede contacten met het Belgische koningshuis ten tijde van Leopold II. Gillekens heeft talrijke boeken over fruitteelt en groenteteelt geschreven.
KASTEEL VAN SAFFELBERG
Het kasteel van Saffelberg heeft in het begin van de twintigste eeuw een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de tuinbouw in het Pajottenland. Baron van Oldeneel tot Oldenzeel-de Wouters de Bouchout was een belangrijke mecenas voor de tuinders die nieuwe waardevolle fruitrassen op de markt brachten. Hij gaf prijzen aan de winnaars van fruit- en groentetentoonstellingen. Zijn eigen hoofdtuinieren werden op die manier ook gemotiveerd om van de gesloten keukentuin van het kasteel een pareltje te maken met leifruit tegen de muren en met zeer veel aardbeirassen eronder. De toen moderne roos "Caroline Testout" werd massaal aangeplant in de borders. Deze rozensoort behoort tot de basis van de snijbloementeelt in Vlaams Brabant. Het kasteel is privé, en bijgevolg niet toegankelijk.
KASTEEL COLOMA
Het park van het kasteel Coloma herbergt een van de mooiste collecties rozen van Europa. De rozentuin van Kasteel Coloma is er één met wereldallures, 2,2 hectare met maar liefst 3.000 rozenvariëteiten uit 25 landen, samen goed voor pakweg 300.000 bloemen verdeeld in thematische tuinen. Je vindt er primitieve roosjes en afstammelingen van de oeroude roos, naast de meest veredelde vormen van groene spitstechnologie. In Coloma zijn zowel de rozensoorten uit de Vlaamse volkstuintjes als uit de verste uithoeken van de wereld te bewonderen. Als aandenken aan het baronnengeslacht Roose werden witte en rode rozen zo aangeplant dat ze het rood-witte wapenschild van de baronie Roose uitbeelden, dat is ook het schild van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw.
BOERDERIJEN MET LEIFRUIT
In het Pajottenland groeien tegen de muren van de boerderijen vaak op het zuiden druivelaars, perziken, vijgen en winterperen, op het oosten pruimen en zomerperen, op het zuidwesten herfstperen en soms appels.
WILDERKASTEEL
Meneer Hernaut is bekend voor de appel die hij gekweekt heeft. De dubbele Speeckaert, of Reinette Hernaut.Deze appel is door boomkwekerij Adams uit Ruisbroek op de markt gebracht.
LEIBOMEN AAN DE GEVELS VAN HUIS VOSSEN IN LENNIK
Huis Vossen is al meer dan een eeuw het mooiste voorbeeld van geleid fruit met Beurré D'Hardenpont. De perelaars tegen de muur op het zuidoosten dragen jaarlijks fruit om er het lekkere Lenniks Poirke, de beste perenjenever, mee te maken. Ook in Vlezenbeek aan de brouwerij Lindemans groeiden vroeger fruitbomen tegen de gevel.
DE MUREN VAN DE KASTELEN VAN RATTENDAAL, INKENDAEL, INGENDAEL EN GAASBEEK
De muren van de kasteeltuinen, beplant met leifruit, waren een bron van inspiratie voor de gewone tuiniers. De kasteeltuinen van Gaasbeek, Rukkelingen, Saffelberg, Rattendaal, Lennik en andere waren stuk voor stuk parels van hovenierskunst.