Nieuwe en vergeten groenten

PASTINAAK OF PINKERNAKEL
Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een wit-gele wortel met een zoete, anijsachtige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter van smaak en wat zachter van samenstelling. De pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel. Tegenwoordig is deze groente echter wat in de vergetelheid geraakt. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen in de groentelade van je koelkast en liefst in een geperforeerde plastieken zak. Dit beperkt het vochtverlies en zal er toch voor zorgen dat de groenten niet rotten. Pastinaken kan men het best op een koele plek of in de groentela van de koelkast bewaren. Wanneer je pastinaak in een gerecht wenst te gebruiken, moeten eerst de uiteinden worden afgesneden. Desgewenst kan de pastinaak geschild worden. Geroosterd smaakt de groente naar gezoete hazelnoten. Pastinaak bevat een flinke portie verteerbare koolhydraten en voedingsvezels.

RAMENAS
Rammenas bestaat in verschillende variëteiten. Zwarte rammenas is een witte ronde of langwerpige wortel met zwarte schil en behoort tot de winterrammenassoort. Rettich is een witte zomerrammenassoort. Er bestaan echter verschillende soorten kleurvarianten wat de schil van Rettich betreft. Daikon is een Japanse rammenassoort. Rammenas heeft een pittige smaak die verschilt naargelang de soort. Let bij de aankoop van een rammenas op dat de wortels stevig zijn. Wanneer het lof nog aanwezig is, moet het een frisgroene kleur hebben. Met lof is witte rammenas minder lang houdbaar dan zonder. Zonder lof kan u ze ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren, met lof slechts enkele dagen. Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast. U kan hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12°C enkele weken bewaren. Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham. Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. Rammenas is rijk aan vitamine C.

WARMOES OF SNIJBIET
Warmoes is ook gekend onder de naam snijbiet. Al naargelang de soort warmoes, wordt zowel het blad als de stelen gegeten. Er bestaan verschillende soorten warmoes. Let er bij de aankoop van warmoes op dat de bladeren frisgroen zijn en de stengels stevig en gaaf. Warmoes kan u slechts één dag bewaren in de koelkast. U kan warmoes zowel rauw als gekookt eten. De bladeren kan u bereiden als spinazie, de stengels zoals bleekselderij. Zorg ervoor dat u de bladeren grondig wast in ruim water, zodat het zand weggespoeld kan worden. Door het nitraatgehalte in snijbiet, is het ten zeerste afgeraden de groente opnieuw op te warmen. U kan warmoes ook gebruiken ter vervanging van Chinese kool. Snijbiet is rijk aan ijzer en vitamine C.