Vleesetende planten

Vleesetende planten worden ook wel carnivore planten genoemd. In tegenstelling tot de meeste planten, eten deze planten dus vlees. Deze planten halen hun voedingsstoffen dan ook niet alleen uit voedingsrijke grond, maar ook uit insecten en spinnen. Deze bijzondere plantjes zijn populair in Brussel en worden dan ook veel verkocht in ons tuincentrum. Wilt u ook graag een vleesetende plant? Bij Tuincentrum Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw hebben wij een ruim assortiment aan vleesetende planten. De kans is daarmee groot dat er een vleesetende plant tussen zit die u graag in huis wilt hebben of cadeau wilt doen.

Ruim aanbod vleesetende planten bij Groendekor nabij Brussel

Soorten vleesetende planten

Veel mensen weten niet dat er vele soorten vleesetende planten bestaan. Er bestaan wel tientallen soorten vleesetende planten, welke vele variaties hebben. Enkele populaire types zijn de dionaea, de drosera, de sarracenia en de nepenthes. Al deze soorten hebben wij in ons assortiment in ons tuincentrum nabij Brussel. Deze vleesetende planten hebben allemaal zo hun eigen uiterlijke kenmerken:

  • De Dionaea, ook wel de venusvliegenvanger genoemd, is de enige soort uit de zonnedauwfamilie Droseracaea. Deze plant heeft een dichtklappende val. De dionaea heeft een sierlijk en buitenaards uiterlijk. De variatie Red Dragon is kenmerkend door de rode binnenzijde van de bladhelften. Wilt u een venusvliegervanger kopen bij Groendekor? Kom dan snel langs in ons tuincentrum. U vindt ons tuincentrum in Sint-Pieters-Leeuw, grenzend aan Anderlecht in Brussel.
  • De Drosera is een vleesetende plant met vele variaties en groeivormen. Deze plant heeft een kleefval. De drosera is een tropische zonnedauw met een opvallend rood- en groenkleurig uiterlijk.
  • De Sarracenia, ook wel de trompetbekerplant genoemd, heeft zoals de naam al doet vermoeden een bekervormige val. Afhankelijk van de variatie, hebben de trompetten een rode, groene, paarse of roze kleur.
  • De Nepenthes is eveneens een tropische bekerplant en heeft uiteraard ook een bekervormige val. Deze vleesetende plant is echter een klimplant, wat deze plant een zeer opvallend uiterlijk geeft.

Wilt u meer weten over de vallen van deze vleesetende planten? Lees dan verder.

Hoe lokken vleesetende planten hun prooi?

Erg leuk, al die soorten vleesetende planten, maar is de plant niet gevaarlijk voor mensen? Dat is gelukkig niet het geval. Vleesetende planten zijn alleen gevaarlijk voor kleine insecten en spinnen. De plant lokt de prooi in de val, waarna de plant de prooi verteert. Dit kan een dichtklappende val zijn, maar ook een kleefval of een bekervormige val.

  • Een dichtklappende val bestaat uit twee bladhelften. Als de voelhaartjes tussen de bladhelften een insect detecteren, klappen de helften met hoge snelheid dicht en is het insect gevangen.
  • Het blad van een kleefval bestaat uit haren met plakkerige druppeltjes. Deze druppeltjes lijken op ochtenddauw, wat erg aantrekkelijk is voor insecten. De druppeltjes ruiken bovendien heel aantrekkelijk, maar als het insect eenmaal met een druppeltje in aanraking komt, laat de vleesetende plant het insect niet meer los.
  • De bekervormige val ten slotte, is ook zeer gevaarlijk voor insecten. De rand van de val is namelijk zeer glad. Zo glad, dat het insect geen houvast kan vinden op de rand. Het insect valt vervolgens in de beker, waarna er geen ontsnappen meer aan is.

Vleesetende planten verzorgen

Het is niet heel moeilijk om vleesetende planten te verzorgen, maar een aantal zaken zijn van groot belang. Zo dient u vleesetende planten nooit hard kraanwater te geven. De planten gedijen het beste bij regenwater, maar zacht kraanwater of gedestilleerd water kan in veel gevallen ook. Veel vleesetende planten houden van een moerassige, natte omgeving. Voornamelijk in de groeiperiode hoeft u dus niet zo zuinig te zijn met het water. In de winter hebben vleesetende planten een rustperiode. In die periode hebben de planten niet zo veel water nodig. Daarnaast houden de meeste vleesetende planten van veel zonlicht, maar bij hoge temperaturen hebben ze liever wat schaduw. Tot slot is het belangrijk om de dode of bruine bladeren bijtijds te verwijderen. De vleesetende plant kan anders gaan schimmelen en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Vleesetende planten kopen bij Groendekor in Sint-Pieters-Leeuw

Voor vleesetende planten in Brussel en omgeving kunt u goed terecht bij Groendekor. In ons tuincentrum hebben wij een ruim assortiment aan vleesetende planten op onze afdeling kamerplanten. Daarnaast verkopen we ook andere soorten exotische kamerplanten, zoals de cactus. Onze medewerkers weten heel veel van de planten af en kunnen u dus goed advies geven. Bezoekt u ons tuincentrum, dan kunt u een van onze specialisten altijd uw vragen stellen over de verschillende vleesetende planten. Onze specialist adviseert u graag over de verschillende soorten carnivore planten. Wij zijn vanaf Brussel en Anderlecht goed te bereiken met de auto alsmede met het openbaar vervoer. Mogen wij u snel verwelkomen in ons tuincentrum?