4 vragen voor de perfecte kamerplant

Kies je graag de geschikte planten voor jouw huis? Dan zijn er enkele dingen waar je op kan letten, zodat jouw nieuwe groene vriend floreert. Om je hierbij te helpen, stelden we een lijstje op met 4 vragen die je jezelf moet stellen bij de keuze van een kamerplant.

Mini of maxi?

Deze vraag spreekt voor zich. Heb je veel plaats in huis en kan je een grote plant als king of the urban jungle een plekje geven. Heb je minder plaats? Dan ga je best voor bambino’s en planten die niet te groot worden. Je zou ook kunnen kiezen voor een hangplant die je bovenop een kast plaatst of aan het plafond hangt.

Maxiplanten: grote Monstera, Kentiapalm, Strelitzia nicolai, Fycus lyrata, Fycus elastica, Pachira, bananenplant (grote planten met architecturaal blad die elke woonkamer omtoveren tot een urban jungle)

Mini’s: bambino’s (de allerkleinste kamerplantjes in potjes van 5 cm in een zeer groot sortiment zoals kleurrijke kalanchoe en fittonia), cactusjes, vetplantjes

Veel of weinig licht?

De meeste grote kamerplanten komen oorspronkelijk uit de jungle, waar sommigen eerder als bodembedekker dienen en dus niet in volle zon staan, terwijl andere jungleplanten graag elk straaltje meepikken. Vetplantjes zijn hierop een uitzondering, aangezien zij uit de woestijn komen en daar van veel zon genieten.

Om ervoor te zorgen dat je planten even mooi kunnen groeien als in de natuur, is het dus belangrijk dat je hun natuurlijke standplaats imiteert. Je zet zonnekloppers daarom best in de woonkamer. Daar is meestal voldoende zonlicht en voor jou is het natuurlijk leuk om ervan te kunnen genieten in je leefruimte.

Veel licht: palmen, bananenplant, cactussen, vetplanten, grote Strelitzia, Euphorbia, Ficus lyrata of Sansevieria’s.

Weinig licht: calathea’s, Zamioculcas, lepelplant, Aglaonema, palmen, spathiphyllum, Dracaena, Monstera , Philodendron en Scindapsus.

Heb je groene vingers of ben je zelf een groentje?

Deze vraag gaat vooral over de hoeveelheid verzorging die een plant nodig heeft. Sommige planten hebben namelijk bijna dagelijks verzorging nodig, terwijl anderen gerust een paar weken zonder water kunnen.

Een uitdaging voor je groene vingers: calathea, ficussen, varens, venusvliegenval, nepenthes, cocosplant, syngonium

Gemakkelijk voor groentjes: vrouwentongen, lepelplant, graslelie, vetplantjes, graslelie, cactussen, bromelias, peperomia, pannenkoekenplantje, rubberplant, beaucarnea,..

Heb je huisdieren?

Dit is altijd leuk om weten, maar bij de keuze van je planten kan het van levensbelang zijn. Sommige planten zijn namelijk giftig en wil je uit de buurt van je dieren houden. (We wensen de katteneigenaars heel veel succes hierbij.) Gelukkig zijn er ook heel wat planten die geen risico vormen en je dus met een gerust hart binnen het bereik van je geliefde viervoeter kan achterlaten. Op gezondheidsvlak dan, de mogelijke schade aan de plant is misschien een ander verhaal.

Veilig voor huisdieren: graslelie, kentiapalm, kattengras, schildpaddenplantje, crassula, bananenplant, varens, bromelia..

Extra tip

Onze medewerkers staan steeds voor je klaar met keuzehulp. Daarnaast vind je in de pot van elke plant een handig kaartje met alle basisinfo, zoals de hoeveelheid licht en water.

  • Moeiteloze populaire kamerplanten

    Moeiteloze kamerplanten? Ja, echt. De Sanseveria, Anthurium, Zamioculcas en Kalanchoë zijn perfect voor wie allesbehalve groene vingers heeft.

    Ontdek ze hier

  • De populairste gemakkelijke kamerplanten

    Soms eens water geven en vooral genieten van je plantastische sfeermaker? Dan zijn de Monstera, Philodendron en Kentiapalm de ideale huisgenoten voor jou.

    Ontdek ze hier

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven